10/11/14

Τούρτα Σοκολάτα Καραμέλα με Κροκάν




Μια πανεύκολη κ εντυπωσιακή τουρτίτσα σας έχω σήμερα, σοκολάτα, καραμέλα με κροκάν και... φράουλες! Τώρα θα μου πείτε ακόμη και σε τρίδυμη εγκυμοσύνη να είναι κάποια, θα το σκεφτεί να ξεστομίσει "θέλω φράουλες" χειμωνιάτικα αλλά τι να κάνω που βρέθηκαν μπροστά μου και δεν κατάφερα να αντισταθώ.
Διάφορα φρούτα εκτός εποχής μπορούμε να βρούμε όλο τον χρόνο  σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και ειδικά καταστήματα αλλά τα χρησιμοποιούμε μόνο για "ειδικές αποστολές" όπως τα μια φορά τον χρόνο γενέθλια..
Καθημερινά προτιμούμε και καταναλώνουμε μόνο φρούτα εποχής.
Εννοείται πως η τούρτα τρώγεται το ίδιο ευχάριστα και χωρίς τις φράουλες. Δεν υπάρχει αμφιβολία :)

Τούρτα Σοκολάτα - Καραμέλα με Κροκάν

Υλικά

Για το παντεσπάνι (Μια φόρμα των 22 - 24 cm  και 1 μικρότερη των 10 εκατοστών)
5 μεγάλα αυγά και 5 κρόκοι σε θερμοκρασία δωματίου (φέρνουμε γρήγορα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου βάζοντάς τα για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό)
1 κ 2/3 της κούπας ζάχαρη
70 ml λάδι

μια τσιμπιά αλάτι
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/2 κούπα κορν φλάουρ
1/3 της κούπας κακάο σε σκόνη
Για το σιρόπι
1/4 της κούπας ζάχαρη
1/3 της κούπας νερό
1/5 της κούπας λικέρ σοκολάτας ή καραμέλας
Για την κρέμα
1 κούπα καστανή ζάχαρη
125 γρ βούτυρο σε κύβους
1 κουταλιά της σούπας νερό
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα κρέμα γάλακτος 35%
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη απο σαντιγί
1 κούπα κρέμα γάλακτος 35% πολύ κρύα
1/3 της κούπα άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Για το γκανάς σοκολάτας
1 κούπα νιφάδες σοκολάτας κουβερτούρας
3/4 κούπας κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι μέλι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για το κροκάν αμυγδάλου
1/2 κούπα αμύγδαλα
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού νερό
Ελάχιστο λαδάκι για το χαρτί


Διαδικασία

Ξεκινάμε τα παντεσπάνια μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Βουτυρώνουμε τις φόρμες ή τα ταψάκια μας και τοποθετούμε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το κορν φλάουρ, το baking και το κακάο. 
Χτυπάμε με μίξερ σε μέτρια και στην συνέχεια ψηλή ταχύτητα τα αυγά με τους κρόκους, την ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε καλά το μείγμα περίπου για 5 λεπτά. Θέλουμε να ασπρίσει εντελώς και να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Κοσκινίζουμε ξανά το μείγμα με τα αλεύρια και το κακάο και ανακατεύουμε απαλά το μείγμα με σπάτουλα. Προσθέτουμε στα ταψάκια μας και ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμα, κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα. Η μικρότερη φόρμα θέλει ψήσιμο περίπου 20 λεπτά. Αφήνουμε τα παντεσπάνια να κρυώσουν για 10 λεπτά μέσα στις φόρμες, περνάμε ενα ίσιο μαχαίρι από τα τοιχώματα και το ξεφορμάρουμε. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί από το κάτω μέρος και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Για το σιρόπι, βάζουμε σε ενα μπρικάκι την ζάχαρη με το νερό και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Αφαιρούμε από την φωτιά και μόλις κρυώσει προσθέτουμε το λικέρ.
Ξεκινάμε την κρέμα βάζοντας σε κατσαρολάκι την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο και το νερό. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και όταν λιωσουν τα υλικά ανακατεύουμε με κουτάλι. Αφήνουμε να κοχλάσει για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ στην κρύα κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την κρέμα στο κατσαρολάκι με το μείγμα ζάχαρης - βουτύρου και ανακατεύουμε. Φέρνουμε σε βράση και προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε την κρέμα μας μέχρι να πήξει περίπου 8-10 λεπτά.



Μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη σε άμεση επαφή με την κρέμα για να μην κάνει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει και κρατάμε στο ψυγείο. Μπορούμε να την κάνουμε την προηγούμενη μέρα και να την αφήσουμε στο ψυγείο, πάντα με την μεμβράνη να εφάπτεται στην κρέμα.
Violated

Για το κροκάν.
Απλώνουμε τους ξηρούς καρπούς σε ταψάκι ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 7-8 λεπτά. Τους βγάζουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν.
Βρέχουμε λίγο χαρτί κουζίνας με λάδι και περνάμε το αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε τους ξηρούς καρπούς, κοντά κοντά. Σε κατσαρολάκι λιώνουμε την ζάχαρη με το νερό και μόλις λιώσει η ζάχαρη και πάρει χρώμα, περιχύνουμε με την καραμέλα τους ξηρούς καρπούς. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Σπάμε την καραμέλα σε κομμάτια και τοποθετούμε μέσα σε εναν πολυκόφτη. Αλέθουμε μέχρι το κροκάν να γίνει σαν ψίχουλο. Κρατάμε στην άκρη.



Ξεκινάμε το στήσιμο της τούρτας μας, με οδοντωτό μεγάλο μαχαίρι χωρίζουμε τα παντεσπάνια στα δύο κόβοντας γύρω γύρω περιμετρικά και στην συνέχεια μέχρι την μέση.
Με πινέλο βρέχουμε ελαφρώς το εσωτερικό μέρος με το σιρόπι, πασπαλίζουμε λίγο κροκάν και απλώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας.

Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο παντεσπάνι και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο μικρότερο παντεσπάνι.
Σαντιγί
Χτυπάμε σε μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και προσθέτουμε κοσκινισμένη την άχνη ζάχαρη, σταδιακά. Προς το τέλος προσθέτουμε την βανίλια.
Απλώνουμε με σπάτουλα την σαντιγί γύρω γύρω απο το πρώτο γεμισμένο παντεσπάνι και στην συνέχεια καλύπτουμε και το δεύτερο. Κρυώνουμε τα κομμάτια της τούρτας στο ψυγείο, ιδανικά για μια νύχτα ή τουλάχιστον για 4 ώρες.
Γκανάς
Την επόμενη μέρα ή μετά απο 4 ώρες, λιώνουμε την σοκολάτα με το βούτυρο την κρέμα γάλακτος και το μέλι σε μπεν μαρί ή σε κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αν χρησιμοποιήσουμε φρούτα τα βουτάμε στην σοκολάτα και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Περιχύνουμε με το μισό γκανάς το μεγάλο παντεσπάνι, τοποθετούμε απο πάνω το δεύτερο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο σοκολατένιο γκανάς. Πασπαλίζουμε με κροκάν. Στολίζουμε με τα φρούτα μας αν χρησιμοποιήσουμε και αν θέλουμε στολίζουμε περισσότερο με σαντιγί που έχουμε μέσα σε κορνέ (στον πάτο και περιμετρικά στο μικρό παντεσπάνι).
Πασπαλίζουμε με περισσότερο κροκάν και κρατάμε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.


Καλή επιτυχία! 

12 σχόλια:

  1. Δείχνει φανταστική βρε κορίτσι!
    Ειδικά εκεί που φαίνεται η τομή της τούρτας μέσα, απλά αναστέναξα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η τούρτα αξίζει ταξίδι στο Τορόντο!!! χιχιχι.. Απίθανη είναι Έρη!! ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκετη απολαυση η τουρτα σου!!!!Μπραβο Ερη για μια ακομαφορα ζωγραφισες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω!!! Πω!!!! Φανταστική τούρτα!!!!! Μακάρι να είχα ένα κομμάτι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλεια η τούρτα, δίπατος πειρασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θεϊκή!!! Θέλω να βουτήξω στην οθόνη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ μανούλες!!! Αυτό δεν είναι τούρτα, σοκόλαση είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δείχνει πραγματικά εντυπωσιακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποιος ειχε γενέθλια ?
    Η τούρτα ειναι απίθανη , μου τρέχει σαλάκι σαν την σοκολάτα που ρεει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εάν αφορμή για μια τόσο όμορφη τούρτα ήταν γενέθλια, να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά και Καλά στον εορτάζοντα ή την εορτάζουσα, αγαπητή Έρη.

    Πραγματικά σκανδαλιστική εμφάνιση, έχει η τούρτα σου και νομίζω πως το ίδιο σκανδαλιστική θα είναι και η γεύση της (διαβάζοντας όλα τα υλικά).

    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πω πω πω κέντησες ρε φιλενάδα!! και από εμφάνιση σκίζει και είμαι σίγουρη και από γεύση! αλλά γενέθλια ποιος είχε δε μας είπες?!
    καλό σ/κ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!