2/6/14

Πίσσα κ Πούπουλα Σαμοθράκης






Πίσσα και Πούπουλα 

Υλικά ( κουμπωτή φόρμα 26 εκατοστών)

Για τα αμύγδαλα
2 κούπες αμύγδαλα ψημένα
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
Για το σουφλέ σοκολάτας
1 κούπα σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια ή σταγόνες σοκολάτας
3/4 της κούπας βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου χωρισμένα οι κρόκοι από τα ασπράδια
ελάχιστο αλάτι

1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι κοσκινισμένο 3 φορές
Για το σιρόπι σοκολάτας δείτε εδώ

500 γρ βανίλια παγωτό

Διαδικασία

Προσθέτουμε σε κατσαρολάκι την ζάχαρη και το νερό. Τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε την ζάχαρη να λιώσει τελείως και να αρχίσει να αλλάζει χρώμα, ανακατεύουμε κουνώντας το κατσαρολάκι κυκλικά και όχι με κουτάλι. Όταν χρυσίσει το χρώμα του προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ξεχωρίζουμε όσο είναι ζεστά τα αμύγδαλα να μην είναι κολλημένα. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν.
Ξεκινάμε το γλυκό μας, προθερμαίνοντας τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε και το στρώνουμε με αντικολλητικά χαρτί ψησίματος. 

Φτιάχνουμε ένα μπεν μαρί, βάζοντας 2 εκατοστά νερό σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και τοποθετούμε απο πάνω πυρίμαχο σκεύος στο οποίο προσθέτουμε την σοκολάτα και το βούτυρο, να λιώσουν καλά*. Κρατάμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα με μια μικρή τσιμπιά αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τους κρόκους σε μέτρια ταχύτητα μαζί με την ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να έχουμε ενα ανοιχτόχρωμο κρεμώδες κ αφράτο μείγμα, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας (να μην είναι πολύ ζεστό) συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε ενα ομοιόμορφο μείγμα και πασπαλίζουμε το αλεύρι. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, να ενσωματωθεί το αλεύρι.



 Σε αυτό το σημείο το μείγμα θα σφίξει αλλά ήρθε η ώρα να ενσωματώσουμε την μαρέγκα μας. Ανακατεύουμε με σπάτουλα ή κουτάλι τα ασπράδια στο σοκολατένιο μείγμα, δουλεύοντας απο κάτω προς τα πάνω, απαλά και αρμονικά ;)
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι μας και ψήνουμε το γλυκό για 35 - 40 λεπτά, να κάνει κρούστα απο έξω αλλά θα είναι σχεδόν κρέμα μέσα.
Το μυστικό είναι να αφήσετε το γλυκό να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψάκι του. Αν επιχειρήσετε να το κόψετε νωρίς δεν θα προλάβει να σταθεί.
Ξεχωρίζουμε τα αμύγδαλα απο την καραμέλα και τα κοπανάμε λίγο σε ενα γουδί.

Όταν κρυώσει το γλυκό το κόβουμε σε κομμάτια (σκουπίζουμε το μαχαίρι μας με νωπό χαρτί κουζίνας για να βγάλουμε καθαρά κομμάτια) και το σερβίρουμε με παγωτό βανίλια, τα αμύγδαλα και το σιρόπι σοκολάτας.



Καλή Επιτυχία!
*********************************************

Καλό μήνα! Καλό, φωτεινό κ γεμάτο χαρές Ιούνιο!
Σήμερα σας έχω ένα γλυκάκι Θρύλο απο το ονειρικό νησί της Σαμοθράκης.
Μεγαλώνοντας στην Ξάνθη, τα δικά μας νησιά, τα πιο κοντινά, ήταν η Θάσος και η Σαμοθράκη. 

Είναι πανέμορφα νησιά, διαφορετικά και μοναδικά, αξίζει πραγματικά να τα επισκεφτείτε και να μαγευτείτε! 
Το γλυκό αυτό με το ιδιαίτερο (catchy)  όνομα θα το βρείτε στη Χώρα στο παλιό καφενείο Λευκός Πύργος Σαμοθράκης κ θεωρείται απο τα πιο νόστιμα γλυκά του Αιγαίου.
Τώρα να σας ξεκαθαρίσω ότι εγώ δυστυχώς δεν το έχω δοκιμάσει, το είδα όμως σε μινιατούρα απο πολυμερικό πηλό (!) της παιδικής μου φίλης Φωτεινής στο Facebook!  Η ArtSista Fotini φτιάχνει καταπληκτικά κοσμήματα (κ όχι μόνο) απο πολυμερικό πηλό, μπορείτε να δείτε εδώ την σελίδα με τις δημιουργίες της.
Είδα λοιπόν το γλυκό και μετά απο συζήτηση περί τίνος πρόκειται,  κατέληξα να φτιάχνω ένα είδος σουφλέ σοκολάτας ψημένο σε μεγάλη φόρμα 26 εκατοστών και να καραμελώνω αμύγδαλα!
Το γλυκό είναι πανεύκολο, υπέροχος -σιγουράκι- συνδυασμός, κρεμώδους σουφλέ σοκολάτας συνοδεία παγωτού βανίλιας (το αυθεντικό συνοδεύεται με πεντανόστιμο παγωτό Εβρίτικης βιοτεχνίας), κεντημένο με σιρόπι σοκολάτας και κοπανισμένα καραμελωμένα αμύγδαλα!...
ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ!!
Τέλευταίο και πολύ σημαντικό, θέλω να συγχαρώ όλα τα παιδιά, όλους τους bloggers του Food for Good που χθές στον Σχοινιά κατέπληξαν τα πλήθη στηρίζοντας το Φεστιβάλ Ευ ζην και τους Serfers for Life. Συγχαρητήρια σε όλους σας! 


Λογάκια  
 *η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται και χωρίς την χρήση μπεν μαρί, βάζουμε σε κατσαρολάκι πρώτα το βούτυρο, απο πάνω την κομμένη σοκολάτα (κατα προτίμηση σταγόνες που λιώνουν γρήγορα) και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν τα υλικά.

14 σχόλια:

  1. Καλημέρα Έρη!!! Υπέροχο το γλυκό σου και πράγματι μπράβο στους συγκεκριμένους food bloggers!!
    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
    Φιλιά καλημέρας!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Έρη! Με τέτοια πίσσα και πούπουλα δεν θα είχα πρόβλημα να με αλείψουν, όπως έκαναν στους κακούς στην Άγρια Δύση! Χα χα!Ο συνδυασμός σουφλέ σοκολάτας με παγωτό είναι λαχταριστός και τα καραμελωμένα αμύγδαλα το απογειώνουν. Όντως, πολύ καλή πρωτοβουλία των food bloggers!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καπετάνισσα με ισοπέδωσες! Σουφλέ και παγωτό ειναι αγαπημένος συνδιασμός!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ βρε κορίτσι, μου πέφτεις πολύ μακριά και δεν μπορώ να ζητήσω κομμάτι!
    Δείχνει υπέροχο και όπως καταλαβαίνεις είναι γλυκό απόλυτα του γούστου μου.
    Σούπερ λαχταριστό και εθιστικό!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαβάζω το κείμενο σου και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ γιατί με στοίχειωσε η φωτογραφία σου με το σουφλέ και το παγωτό που λιώνει!! Φιλιά και καλό μήνα Έρη μου^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα!
    Τι ωραία συνταγή είναι αυτή! Εννοείται ότι την καταγράφω και θα δοκιμαστεί το συντομότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χα χα χα, Έρη μου, το όνομα του γλυκού με παραπέμπει στους Ντάλτον!!!
    Η Σαμοθράκη είναι το νησί που δεν κατάφερα να επισκεφθώ, όταν βρισκόμουν στη Β. Ελλάδα αλλά ελπίζω να αξιωθώ κάποτε. Το σουφλέ σου υπέροχο, εύγε.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι πίσσα και πούπουλα καλέ αυτό είναι φάτε μάτια ψάρια.... για εμάς που είμαστε μακριά.Μπράβο τέλειο γεια στα χέρια σου Έρη.
    Καλό απόγευμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Εύη! Πώς έτσι και το όνομασαν έτσι άραγε το γλυκό αυτό; Πάντως φαίνεται τέλειο! Πολύ σοκολατένιο! Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρεβρεθώ η ίδια στο food4good, αλλά τουλάχιστον έστειλα τη συμμετοχή μου, μελοπιτάκια με συνταγή της Funky Cook! Πολύ ζύμωμα έπεσε το Σάββατο... ;) Καλή συνέχεια, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέτοια πίσσα και πούπουλα, θα την άντεχα κάθε μέρα :-))) Έρη μου.

    Πανέμορφο γλυκό και σίγουρα με νοστιμιά που κανένας σοκολατοφάγος δεν θα αντιστεκόταν εμπρός του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΟ BLOG περασε στην τελικη πενταδα και πλεον διεκδικει το βραβειο για το αγαπημενο μαγειρικο BLOG μαζι με αλλα 4...η ψηφοφορια θα διαρκεσει μεχρι την απονομη,Δηλαδη μεχρι τελος του μηνος!!!!
    ψηφισε εδω:http://theacityawards.blogspot.gr/
    Αν θες δημοσιευσε το ωστε να σε ψηφισουν οι αναγνωστες σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος23/9/14, 10:19 μ.μ.

    Δεν ξέρω καν πώς βρέθηκα εδωπέρα, καθότι, πράγμα σπάνιο, ΔΕΝ χάζευα στη μαγειρική μπλογκόσφαιρα. Πολύ το χάρηκα όμως. Διότι τυγχάνει να είμαι η Δάφνη του Λευκού Πύργου, η αυτουργός της «πίσσας» και άλλων θερμιδικών εγκλημάτων. Είναι αδύνατο να περιγράψω πώς αισθάνομαι που τα διαβάζω όλα αυτά, είναι λίγο σα να καμαρώνεις το παιδάκι σου πρωταθλητή... Eleanna Giannopoulou όταν δεις την ορίτζιναλ «πίσσα και πούπουλα» θα καταλάβεις γιατί την ονομάσαμε έτσι. Αν είσαι δε καλό κορίτσι θα σου πούμε και την ιστορία με τα βαφτίσια του γλυκού, αν κι έχουν περάσει (πάρα) πολλά χρόνια και μου αρέσει που το πράγμα αρχίζει να καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου ! Κι άμα φτάσει κανείς μέχρι το νησί, ας κοπιάσει να δούμε ποιανού η «πίσσα» είναι η καλύτερη, χε χε... Α, για να μην το ξεχάσω : το παγωτάκι της «πίσσας» εδώ και τέσσερα χρόνια το φτιάχνουμε με τα χεράκια μας και με εξαιρετική βανίλια Μπουρμπόν ντουγρού από τη Μαγαδασκάρη ;D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος28/11/14, 9:14 π.μ.

    Έζησα 2 χρόνια Σαμοθράκη, έφαγα μπόλικα καλούδια του Λευκού Πύργου και εκεί γνώρισα και τη Φωτεινή. Το μόνο που μένει είναι να βγούμε κάποιου είδους κουμπάρες χαχαχαχαχαχα. Να είσαι γερή να δημιουργείς, Έρη. Lucy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος10/7/17, 2:45 μ.μ.

    Καλή προσπάθεια με την συνταγή αλλά πρέπει πρώτα να το δοκιμάσετε στον Λευκο πύργο της Σαμοθράκης και μετά μπορούμε να το συζητήσουμε. Το έφτιαξα όπως το περιγράφεις καλο αυτό που βγαίνει με την συνταγή σου αλλά μόνο το όνομα που γράφεις είναι ίδιο ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!