Muffins με Μήλο κ Πανεύκολη Καραμέλα





Apple Caramel Muffins that is...

Τι κάνετεεεε?
Σήμερα με πολύ χαρά θα σας συστήσω την Chris και το Cafe,  ένα απο τα αγαπημένα μου ξενόγλωσσα blogs το οποίο είχα την τύχη να ανακαλύψω απο νωρίς και είμαι παρατηρητής της μεγάλης επιτυχίας του.
Η Chris με πολλές σπουδές στην μαγειρική, είναι αυτή που διαλέγει το μενού, το μαγειρεύει, κάνει το food styling μαζί με τον επι 35 χρόνια σύζυγο της, ο οποίος είναι και ο φωτογράφος - σκηνοθέτης της κάθε συνταγής.
Νομίζω ότι αξίζει να επισκεφθείτε το Cafe και να δείτε την μεγάλη και πεντανόστιμη βάση συνταγών που έχουν φτιάξει η Chris και ο Scott. Κ αν έχετε αμφιβολίες, τότε φτιάξτε αυτά τα μηλοκεκάκια με την πανεύκολη καραμέλα και θα πειστείτε!
Σας φιλώ γλυκά.
Συνταγές προσαρμοσμένες απο το "The Cafe Sucre Farine"

Υλικά

Για την τραγανή επικάλυψη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1/3 της κούπας καστανή ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κούπα καρύδια ή αμύγδαλα χοντροκομμένα
Για τα muffins
1 κούπα γάλα
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι
1/2 κούπα λάδι
1 κούπα ζάχαρη
1 αυγό
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 1/2 κουταλάκια baking powder
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
2 μήλα κομμένα σε κομματάκια (Έβαλα ένα μεγάλο)
Για την καραμέλα 
1/2 κούπα βούτυρο
3/4 κούπας σκούρη καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
μια τσιμπιά αλάτι

Διαδικασία

Προσθέτουμε την κουταλιά γιαούρτι μέσα στο γάλα και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ενα μπολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά της τραγανής επικάλυψης και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας να ενωθούν καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους  205 βαθμούς Κελσίου και στρώνουμε ενα ταψάκι για μάφινς με τα ειδικά χαρτάκια. Εαν δεν έχουμε χαρτάκια τότε βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι τις θήκες για να μην κολλήσουν τα κεκάκια.
Σε ενα μπολ προσθέτουμε το λάδι με την ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα. Προσθέτουμε το αυγό, χτυπάμε, προσθέτουμε την βανίλια και τέλος το γάλα με το γιαούρτι.
Σε ενα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλέυρι με το baking powder, την σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε μέσα και τα κομματάκια μήλου και ανακατεύουμε να αλευρωθούν καλά.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα να ενωθούν τα υλικά (δεν ανακατεύουμε πολύ).
Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες και απο πάνω προσθέτουμε λίγο απο το μείγμα της τραγανής επικάλυψης. Αν θέλουμε προσθέτουμε και μερικά κομματάκια μήλου μαζί με την τραγανή επικάλυψη.
Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 205 και στην συνέχεια χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180 και ψήνουμε για άλλα 12 λεπτά.
Μπήγουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός muffin και αν η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή τότε είναι έτοιμα.



Για την πανεύκολη καραμέλα,
Βάζουμε σε ενα κατσαρολάκι - σε μέτρια φωτιά -  το βούτυρο και μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε να δημιουργηθεί σαν καραμέλα, να πάρει μια βράση και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την βανίλια. Ανακατεύουμε, φέρνουμε σε βράση χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για περίπου 5 λεπτά. Εχετε υπόψιν σας ότι η καραμέλα συμπυκνώνεται πολύ όταν κρυώνει.  Σερβίρεται ζεστή ή διατηρείται στο ψυγείο. Εαν στο ψυγείο σφίξει πολύ τότε ένα ζέσταμα θα κάνει το θαύμα του!



Πολύ Καλό σας Σαββατοκύριακο!!!