19/11/13

Σούσι Λαχανικών




Υλικά (για 20 - 24 maki rolls) 

1 1/2 κούπα ρύζι κατηγορίας sushi
1 1/2 κούπα νερό
1/3 της κούπας ξύδι ρυζιού seasoned
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
4 φύλλα απο φύκια Nori
1 καρότο κομμένο σε μπαστουνάκια
1/2 αγγούρι κομμένο σε μπαστουνάκια
1/2 πιπεριά κομμένη μπαστουνάκια
φρέσκο κρεμμυδάκι (προαιρετικά)
1 αβοκάντο κομμένο σε μπαστουνάκια
Σόγια Σως κ wasabi paste για το σερβίρισμα
(Εαν βρείτε ginger σε πίκλα το παίρνετε κ αυτό ;) )
Ειδικά εργαλεία (ένα μικρό bamboo mat ή bamboo σουπλά - βλέπε φώτος διαδικασίας) 

Διαδικασία

Ξεπλένουμε το ρύζι όχι πάρα πολύ καλά αλλά το περνάμε 2-3 νερά. Το στραγγίζουμε κ αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξύδι με την ζάχαρη και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι μας το νερό και το ρύζι, φέρνουμε σε βρασμό με κλειστό καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη το ρύζι σκεπασμένο κανονικά με το καπάκι του για άλλα 10 λεπτά.
Όταν περάσει το 10άλεπτο, αφρατεύουμε το ρύζι (το οποίο θα κολλάει), προσθέτουμε το ξύδι με την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή πιρούνι. Το απλώνουμε σε μεγάλη επιφάνεια στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το κρυώνουμε χρησιμοποιώντας ένα περιοδικό, του κάνουμε αέρα :).
Όταν το ρύζι κρυώσει το βάζουμε σε ενα μπολ και το σκεπάζουμε με μια καθαρή νωπή πετσέτα.



Πάνω στο bamboo mat μας τοποθετούμε ένα φύλλο nori (μερικές φορές το κόβω στην μέση, δοκιμάστε πρώτα με ολόκληρο το φύλλο και μετά βλέπετε πως σας αρέσει καλύτερα).
Βρέχουμε τα χέρια μας και παίρνουμε μια ποσότητα απο το ρύζι ίση με ενα μανταρίνι και αρχίζουμε και το τοποθετούμε στην άκρη του φύλλου. Συνεχίζουμε με την επόμενη ποσότητα και δημιουργούμε έναν κορμό απο ρύζι. Με βρεγμένα δάχτυλα το απλώνουμε στο φύλλο, να φτάσει περίπου μέχρι την μέση του φύλλου και λίγο ακόμη. Σε αυτό το σημείο, αν θα χρησιμοποιήσουμε wasabi, τότε θα βάλουμε λίγη ποσότητα στα δάχτυλά μας και θα περάσουμε ελαφρώς πάνω απο το ρύζι (προσοχή το wasabi είναι ιδιαίτερα καυτερό). Στην άκρη του ρυζιού τοποθετούμε μερικά απο τα μπαστουνάκια των λαχανικών μας και με την βοήθεια του bamboo mat τυλίγουμε σχετικά σφιχτά το ρολό.
Στην συνέχεια κόβουμε το ρολό σε φέτες πάχους 2 εκατοστών περίπου και έχουμε το πρώτο μας sushaki!!! :)
Αν θέλουμε βουτάμε ελαφρώς το κάθε κομμάτι μας στην σόγια σως την ώρα που το τρώμε.
Αν δεν βάλετε wasabi μέσα στο ρολό, μπορείτε να το βάλετε μαζί με σόγια σως και να βουτάτε το ρολάκι σας.



Σας φιλώ γλυκά!
********************************************

Τι κάνετεεεε?
Περάσαν 3 χρόνια απο εκείνη την ανάρτηση για σούσι, οι πρώτες μου απόπειρες ξεκίνησαν στην Ελλάδα όταν μέσω δικτύου έψαχνα συνταγές. Το σούσι, ή το μισείς ή το αγαπάς και εγώ έχω μεγάλη αδυναμία στην Γιαπωνέζικη Κουζίνα. 

Αυτό το blogging βρε παιδάκι μου, μου άνοιξε τα μάτια, μ'εβαλε σε άλλες κουζίνες διαφορετικές, που χρησιμοποιούν άλλα υλικά και σου δίνουν ένα γευστικό αποτέλεσμα έξω απο τα συνηθισμένα γευστικά σου όρια. 
Κάπως έτσι είναι η Γιαπωνέζικη κουζίνα την οποία γνώρισα καλύτερα μέσα απο το blog της φίλης μου Nami.  Στο Just one cookbook  θα βρείτε απίθανες παραδοσιακές σπιτικές συνταγές απο την Ιαπωνία δοσμένες με πολύ ταλέντο κ αγάπη.
Η συνταγή που σας έχω σήμερα είναι απλή, λέγεται sushi maki roll, δεν περιέχει ψάρι αλλά αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καβούρι ή τόνο μαζί με τα λαχανικά.
Τα υλικά βρίσκονται σε μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και νομίζω πως δεν είναι δύσκολο να τα βρείς.
Το ρύζι είναι κατηγορία sushi rice και πρόκειται για ένα κοντόκοκο ρυζάκι με πολύ άμυλο.
Ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί νυχάκι αλλά δεν το έχω δοκιμάσει..


12 σχόλια:

  1. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κάτι με απωθεί.
    Η Άρτεμις δουλεύει στο Λονδίνο σε μια αλυσίδα με σούσι και μου λέει όταν έρθεις μαμά θα φας;;
    Εγώ όμως το σκέπτομαι πολύ!! για να δούμε σε λίγες μέρες.
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπραβο... μια χαρα... το σουσι..πρεπει να το δοκιμάσω κάποια στιγμη!! το ρύζι παντως μου αρέσει... ωραία αναρτηση..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να πω την αλήθεια με την γιαπωνέζικη κουζίνα δεν τα πάω πολύ καλά!!!Ειδικά μετά την έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου στον σταθμό Φουκοσίμα,είμαι πολύ επιφυλακτική,έως και φοβισμένη όσον αφορά την κατανάλωση των ντόπιων προϊόντων της χώρας.Ακόμα και τα καλλυντικά της χώρας αυτής,που φημίζονται για την καλή ποιότητα τους.έχουν κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις,πόσο περισσότερο τα βρώσιμα αγαθά!
    Βέβαια οι προβληματισμοί μου δεν αφορούν την ενδιαφέρουσα πρότασή σου,αφού οι πρώτες ύλες είναι λαχανικά.Αλλά όφειλα να τους εκθέσω,μιας που η γιαπωνέζικη κουζίνα βασίζεται πάνω στην κατανάλωση ωμού κυρίως ψαριού.Πολλά ψάρια επίσης, όπως ο τόνος και ο σολομός,έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι καταναλώνουν συχνά σούσι.
    Ωστόσο πρέπει να παραδεχτώ ότι έκανες μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια και η ανάλυση, όπως επίσης και η παρουσίαση ήταν άμεμπτες !
    Φιλιά πολλά,πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχω δοκιμασει και δεν ξερω αν ποτε το τολμησω,με λαχανικα μου φαινεται πιο πιθανο παρα με ψαρι,ομορφο φαινεται και νοστιμο μαλλον ...ισως το τολμησω,φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελειο ειναι!
    Μια φορα μονο εχω δοκιμασει σουσι και δεν μπορω να πω οτι ενθουσιαστηκα, ουτε και μου προκαλεσε την περιεργεια για να προσπαθησω να φτιαξω μονη μου. Βεβαια σιγουρα στο εξωτερικο η γιαπωνεζικη κουζινα ειναι πιο διαδεδομενη, εδω τα πραγματα ειναι πολυ περιορισμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έρη μου ωραία ιδέα το σούσι! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, πόσο μάλλον να φτιάξω, αλλά το κάνεις να φαίνεται πολύ ωραίο! Φιλιά!

    - www.foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την συνταγή σου θα λατρέψει ο γιος μου, που έχει τρελή αδυναμία στο σούσι.
    Και είναι ιδιαίτερα τολμηρός στην wasabi, την οποία εγώ ομολογώ πως δεν αντέχω με τίποτα, και στην άκρη της γλώσσας μου να την ακουμπήσω, καίγομαι απίστευτα.
    Νομίζω ότι αν έχουμε τα κατάλληλα υλικά, δεν πρέπει να παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία η παρασκευή του σούσι. Λες να το τολμήσω??
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πω πω σούπερ είναι! πολύ μου αρέσει!!! αν βρίσκαμε και εύκολα τα υλικά... :) φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η διαδικασία του τελικά φαίνεται απλή, και η παρουσίασή του εντυπωσιακή! Μου αρέσει το σούσι, δε θα δίσταζα να του προσθέσω λίγο καβούρι, όπως προτείνεις κι εσύ. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σούσι δεν έχω φάει ποτέ, αλλά περιέργως έχω την αίσθηση ότι θα μου αρέσει. Τέλεια τα έφτιαξες Έρη μου! Φαντάζομαι ότι θέλουν λίγη υπομονή, κάτι που δεν διαθέτω παρά μόνο σε τσακίρ μαγειρικό κέφι (ή πείσμα). Κάποια στιγμή μπορεί και να το επιχειρήσω! Για την ώρα... κερνάς ένα; :))
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω ποτέ σούσι και δεν ξέρω αν θα το τολμήσω και ποτέ!
    Η ιδέα του ωμού ψαριού δεν μου είναι και τόσο ευχάριστη! Τούτο εδώ όμως που είναι με λαχανικά, θα το δοκίμαζα αναμφίβολα!
    Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι έχει υλικά που είναι δύσκολο να βρεθούν εδώ στην Ελλάδα :(
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στην Ν Αφρική το σούσι είναι πολύ δημοφιλές και έχω μάθει και να το τρώω και να το φτιάχνω. Με την κατάλληλη παρέα είναι τρελό το κέφι που κάνεις εξαντλώντας την δημιουργική φαντασία σου ετοιμάζοντας maki roll, california roll, temaki, nigiri, sashimi κλπ Θέλει βέβαια προσοχή αν χρησιμοποιείς ψάρι να μη βρεθείς στα ...επείγοντα!
    Τα υλικά για το σούσι υπάρχουν και στην Ελλάδα. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Αθήνας τα πωλούν κανονικά.
    Πολύ ωραία τα έφτιαξες!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!