Λαζάνια με Μανιτάρια και Τυριά



Γεια σας!
Φαγάκι διαφορετικό σας έχω σήμερα, θρεπτικό και νόστιμο απο αυτά που λύνουν τα χέρια για δυο μέρες ;)
Το θαυματουργό κουνουπίδι τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει όλες τις εναλλακτικές, σύγχρονες κουζίνες και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε νέες χρήσεις (ζύμη για πίτσα απο κουνουπίδι, κουνουπίδι τριμμένο στην θέση του ρυζιού, πουρές απο κουνουπίδι κλπ). Όλες αυτές οι χρήσεις έχουν σαν αποτέλεσμα κάτι το εντελώς διαφορετικό απο τους τρόπους που έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε το λαχανικό και πιστέψτε με το αποτέλεσμα ξεπερνά κάθε προσδοκία.
Η σάλτσα ντομάτας μπορεί να γίνει την προηγούμενη μέρα ενώ και όλο το φαγητό μπορεί να ετοιμαστεί απο την προηγούμενη, να σκεπαστεί καλά, να μπει στο ψυγείο και να ψηθεί την επόμενη ημέρα. Σε αυτη την περίπτωση θέλει λίγη περισσότερη ώρα ψήσιμο.  Μη ξεχνάτε ότι το βγάζουμε απο το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν το ψήσουμε.
Η σάλτσα μπεσαμέλ (που επι της ουσίας είναι σάλτσα μορνέ) θα σας είναι αρκετά αραιή και αρκετή ποσότητα ενώ με την χρήση του μπλέντερ χάνεται κάθε ανασφάλεια περι σβολιάσματος.
Στην γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι λαχανικό και γενικά ότι υλικό σας αρέσει, έχω φτιάξει αυτή την συνταγή προσθέτοντας και λουκάνικο μαζί με τα μανιτάρια.
Όταν κάνετε τις στρώσεις με τα λαζάνια, έχετε στο νου σας κάθε στρώση ζυμαρικών να μην έχει την ίδια φορά και θέση με την προηγούμενη στρώση. Ετσι το φαγητό κόβεται σε σταθερά κομμάτια χωρίς να διαλύεται.

Υλικά

1 πακέτο λαζάνια (αυτά που δεν χρειάζονται βράσιμο)
300 γρ ανθότυρο ή Ιταλικό τυρί ρικότα
1 αυγό
200 γρ κεφαλογραβιέρα
200 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
700 γρ διάφορα μανιτάρια κομμένα σε φέτες ή κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στο λεπτό μέρος του τρίφτη
μερικά φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό
Αλάτι - Πιπέρι
Για την σάλτσα ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή τριμμένες στο λεπτό μέρος του τρίφτη
λίγο μπούκοβο (προαιρετικά) 
1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κούπα ντοματάκι κονκασέ
Λίγο φρέσκο βασιλικό αν υπάρχει
αλάτι, πιπέρι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη ή μέλι
Για την μπεσαμέλ
1 μέτριο κουνουπίδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, Πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/4 της κούπας αλεύρι
4 κούπες γάλα  ζεσταμένο και χωρισμένο στα δυο
λίγο μοσχοκάρυδο
1/2 κούπα κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια, τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε ενα ταψάκι, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, προσθέτουμε 1 1/2 κούπα νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι το κουνουπίδι να είναι πολύ μαλακό.
Ξεκινάμε την σάλτσα ντομάτας,  προσθέτουμε το λάδι στο τηγάνι που θα χρησιμοποιήσουμε και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για να γυαλίσει και να καραμελώσει καλά, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μπούκοβο αν χρησιμοποιήσουμε και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ντοματάκι κονκασέ, τον συμπυκνωμένο χυμό και αν υπάρχει βασιλικός, τον προσθέτουμε. Μόλις το φαγητό μας πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα για 15 - 20 λεπτά. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο και κρατάμε στην άκρη.
Προχωράμε στα μανιτάρια μας και σε ενα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε
Χαμηλώνουμε την φωτιά μας στο χαμηλό και προσθέτουμε τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και μόλις το λάδι ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Τα ανακατεύουμε συχνά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το θυμάρι και τα σοτάρουμε περίπου για 5 λεπτά. Κρατάμε στην άκρη.
Για την μπεσαμέλ, λιωνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις 4 κούπες ζεστούτσικο γάλα, δυναμώνουμε την φωτιά για να πάρει βράση και ανακατεύουμε πολύ συχνά τρίβοντας το σύρμα στον πάτο του σκεύους.  Βράζουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσθέτουμε τα μπουκετάκια απο το κουνουπίδι και χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο, σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Αποσύρουμε απο την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Στην συνέχεια πολτοποιούμε με μπλέντερ ράβδο, ή περνάμε διαδοχικά απο μούλτι (Σε αυτό το σημείο αν θέλετε περνάτε την σάλτσα απο τρυπητό έτσι ώστε να μην έχει κομματάκια κουνουπιδιού που τυχόν θα ξέφυγαν απο το μπλέντερ, εγώ πάντως δεν το έκανα).  Ξαναβάζουμε την μπεσαμέλ σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο.
Ετοιμάζουμε και το μείγμα του ανθότυρου, σε ενα μπολ ανακατεύουμε το ανθότυρο με το αυγό, αλάτι. πιπέρι και λίγο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.
Στήνουμε τα λαζάνια μας  προσθέτοντας σε μεγάλο ταψί μια ποσότητα απο την σάλτσα ντομάτας και στην συνέχεια λίγη απο την μπεσαμέλ. Απο πάνω τοποθετούμε μια στρώση λαζάνια.



Πάνω από τα λαζάνια προσθέτουμε λίγη σάλτσα ντομάτας, λίγο απο το μείγμα ανθότυρο αυγό, πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα και μια στρώση απο τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε με την επόμενη στρώση (4 στρώσεις είναι αρκετές)  λαζάνια, και πάλι προσθέτουμε λίγη σάλτσα ντομάτας, λίγο απο το μείγμα ανθότυρο αυγό, πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα και μια στρώση απο τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να στήνουμε το ταψί μας.
Όταν βάλουμε την τελευταία στρώση τότε περιχύνουμε με όλη την αραιή μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι, σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Στην συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο να ψηθεί για άλλα 40 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και όχι σκεπασμένο για 15 λεπτά πριν το κόψουμε.




Καλή Όρεξη!


Η ώρα του παιδιού.
Το μυαλό μου έχει σταματήσει στις αρχές Σεπτέμβρη ενώ φτάσαμε ήδη στις αρχές Νοέμβρη (Καλό μήνα βρε) !
Στον καθρέφτη χαζεύω τα σημάδια του μαγιό, ενώ τα γενέθλια του μικρού, μου κλείνουν πονηρά το μάτι και όλα τα μαγαζιά είναι στολισμένα Χριστουγεννιάτικα!
 Η αλλαγή του σκηνικού δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη αφού το μυαλουδάκι έχει κολλήσει εδώ και πεσμου πως να φύγει...



Οι σφαλιάρες της πραγματικότητας προσπαθούν να με ισορροπήσουν 



και τρέχω μουδιασμένη αλλά χορτάτη..




Σας φιλώ να περνάτε καλά έως την επόμενη φορά..