Τσουρέκι γεμιστό και πλεγμένο με Σοκολάτα





Υλικά ( 1 τσουρέκι)

Για το τσουρέκι
1/2 κούπα γάλα πλήρες
1/2 κούπα νερό
1 φακελάκι μαγιά (περίπου 2 κουταλάκια μαγιά)
1/2 κούπα ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
1 μεγάλο κρόκο αυγού
1 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
2 1/2 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις (χρησιμοποίησα μισό μισό με Ολικής)
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι κάρδαμο (κακουλέ)
1/3 κουταλάκι μαχλέπι
Για την γέμιση
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα φιλέ αμύγδαλα
2/3 της κούπας ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι
1/4 της κούπας κακάο κοσκινισμένο
2 κρόκους αυγών
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το άλειμμα
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό

Διαδικασία

 Ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό (όταν βάζουμε το δάχτυλο μας μέσα να αντέχει άνετα 10 δευτερόλεπτα). Αφαιρούμε απο την φωτιά και πασπαλίζουμε στην επιφάνεια την μαγιά και 1 κουταλάκι ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά, θα δείτε ότι θα δημιουργήσει αφρό στην επιφάνεια. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τον κρόκο, την βανίλια και ανακατεύουμε καλά. 
Σε ενα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, την ζάχαρη, το κακουλέ και το μαχλέπι.
Σταδιακά προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει και μαζεύεται γύρω απο το κουτάλι, το αφήνουμε στην άκρη και ζυμώνουμε με τα χέρια μας διπλώνοντας την ζύμη. Σκεπάζουμε με ελαφρώς λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα περίπου. 
Μετά το πέρας του χρόνου, αναποδογυρίζουμε την ζύμη σε επιφάνεια ελαφρώς αλευρωμένη και διπλώνουμε - ζυμώνουμε να φύγει ο αέρας και να έχουμε και πάλι μια μπάλα ζύμης. Την επιστρέφουμε στο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες ή για όλο το βράδυ.

 Κλικ στην φωτό

Την επόμενη μέρα ή μετά απο 4 ώρες, βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και προχωράμε στην γέμιση.
Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης στον πολυκόφτη και αλέθουμε ωστε να έχουμε μια πάστα - κρέμα. Κρατάμε στην άκρη.
Παίρνουμε την ζύμη μας, την σχηματίζουμε κάπως μακρόστενη και ανοίγουμε με πλάστη σε ενα φύλλο όχι πολύ λεπτό.
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι απλώνουμε ενα λεπτό στρώμα απο την κρέμα στο φύλλο, αφήνοντας ένα λεπ΄το σημείο ακάλυπτο στο επάνω μέρος, εκεί που θα κλείσουμε το ρολό.
Με ενα πινέλο και λίγο νεράκι βουρτσίζουμε το ακάλυπτο μέρος (φωτο 4).
Ξεκινώντας απο το κάτω μακρύ μέρος, αρχίζουμε και τυλίγουμε την ζύμη σχετικά σφιχτά.
Βάζουμε το ρολό σε ανοιχτόχρωμο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε την ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει για να μπορούμε να το κόψουμε εύκολα.
Κόβουμε με ενα μεγάλο μαχαίρι κατα μήκος το ρολό και το ανοίγουμε στα δυο.
Ενώνουμε καλά την μία άκρη του (φωτο 8) και γυρίζουμε ελαφρώς το κομμένο μέρος με τη σοκολάτα να φαίνεται προς τα επάνω. Πλέκουμε πλεξίδα και ενώνουμε και την κάτω άκρη.




 Σκεπάζουμε το τσουρέκι χαλαρά με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Με ένα πινέλο περνάμε, στα σημεία του τσουρεκιού που δεν έχουν σοκολάτα, με το χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφήνουμε το τσουρέκι στο ταψάκι εκτός φούρνου για 5 λεπτά και στην συνέχεια μεταφέρουμε με προσοχή σε σχάρα.




Καλή Επιτυχία!
*************************************************

Πέρσι είχα κάνει ένα αφιέρωμα σε Πασχαλινές συνταγές και το ίδιο θα επιχειρήσω και φέτος. 

Ξεκινάω με αυτό το εύκολο (!) αλλά τόσο εντυπωσιακό, πεντανόστιμο τσουρέκι Μπάμπκα.  Θέλει τον χρόνο του, υπομονή, όπως όλα τα τσουρέκια αλλά η παρασκευή είναι εύκολη και το αποτέλεσμα.. κορυφαίο. Εννοείται ότι μπορείτε να κάνετε τις δικές σας παραλλαγές και να φτιάξετε το τσουρέκι με την γέμιση που σας αρέσει. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και πραλίνα αρκεί να της προσθέσετε λίγο τυρί κρέμα ή αυγά όταν κάνετε την πάστα ώστε να μην σας καεί η πραλίνα εμπορίου.