20/3/13

Νηστίσιμο Ανάποδο Κέικ με Ανανά






Υλικά (για μια φόρμα 24 εκατοστά)

1 κονσέρβα ανανά σε ροδέλες σε φυσικό χυμό (400 γρ η κονσέρβα)
2 κουταλιές της σούπας φυτική μαργαρίνη
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις που θα το κοσκινίσετε
1 κούπα λευκή ζάχαρη
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι baking powder
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ (μπαχαρικό)
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
1/2 κούπα χυμό ανανά (απο την κονσέρβα)
350 ml χυμό πορτοκάλι
100 ml ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
7-8 κερασάκια μαρασκίνο (σε βαζάκι στα σούπερ μάρκετ)

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς (350F) αντιστάσεις πάνω κάτω.
Με λίγη μαργαρίνη, λιπαίνουμε το εσωτερικό και τα τοιχώματα ενός ταψιού ή κουμπωτής φόρμας 24 εκατοστών.
Τοποθετούμε ενα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε μέσα την μαργαρίνη. Μόλις λιώσει η μαργαρίνη προσθέτουμε πασπαλίζοντας την καστανή ζάχαρη και χαμηλώνουμε την φωτιά. Περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη (περίπου 3 λεπτά) και μόλις λιώσει αδειάζουμε το περιεχόμενο στο ταψί.
Βάζουμε τις ροδέλες μας πάνω απο το μείγμα ζάχαρης ξεκινώντας απο το κεντρικό σημείο και συνεχίζουμε γύρω γύρω. Αν θέλουμε βάζουμε στο κέντρο κάθε ανανά ένα κερασάκι μαρασκίνο. (κλικ στη φωτο)


Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη, το αλάτι, το baking powder, την σόδα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο.
Σε ενα άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό ανανά με τον χυμό πορτοκάλι, το λάδι, την βανίλια και το ξύδι.
Προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα του αλευριού χτυπώντας και ανακατεύοντας με δάρτη. Μόλις ανακατευθούν τα υλικά σταματάμε το ανακάτεμα, δεν το παιδεύουμε πολύ.
Περιχύνουμε τις ροδέλες ανανά με το μείγμα και ψήνουμε για 35 - 45 λεπτά, εξαρτάται τον φούρνο και το ταψί μας. Κάνουμε το τέστ με την οδοντογλυφίδα (εγώ χρησιμοποιώ ξυλάκι για σουβλάκι) και όταν βγαίνει σχεδόν καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο. Γενικά πάντως είναι ένα κέικ με αρκετή υγρασία να έχετε στο μυαλό σας.



Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε και αμέσως περνάμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω να βοηθήσουμε στο ξεφορμάρισμα. Καλύπτουμε με ένα πιάτο το ταψί και αναποδογυρίζουμε να πέσει το κέικ στο πιάτο όσο είναι ακόμη ζεστό.
Αν το φτιάξετε σε κουμπωτή φόρμα τότε θα το ξεφορμάρετε πρώτα στα τοιχώματα και στην συνέχεια θα το αναποδογυρίσετε όπως στην περίπτωση του ταψιού.


Καλή Όρεξη!

Λογάκια
Στη σύσταση της συνταγής για το κέικ κατέληξα μετά απο δοκιμές.
Εάν την στιγμή που θα αναποδογυρίσετε το κέικ σας κολλήσει κάποιος ανανάς στον πάτο του ταψιού, μην ανησυχήσετε καθόλου, με ενα μαχαιράκι ξεκολλήστε τον ανανά και επιστρέψτε τον στην θέση του όσο το γλυκό είναι ζεστό.
Αν χρησιμοποιήσετε βανιλίνη τότε βάλτε την στο μείγμα του αλευριού.
*****************************************
Μπήκαμε και επίσημα στην Άνοιξη κ σκεφτόμουν πως θα ήθελα να φτιάξω κάτιι... 
Ηθελα εδώ και καιρό να σκαρώσω αυτό το κεκάκι χωρίς να έχω στο μυαλό μου τη νηστεία. Τελικά όμως αποφάσισα να το κάνω νηστίσιμο και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
Μου κάνει πολύ χαρούμενο και οπωσδήποτε ρετρό, είναι πεντανόστιμο, αφράτο, πανεύκολο, καθόλου στεγνό ενώ σίγουρα θα φέρει χαμόγελα στο στόμα με την πρώτη ματιά!
Καλώς ήρθες Άνοιξηηη!!



26 σχόλια:

  1. Καλημέρα Έρη μου, υπέροχο το γλυκό και πολύ εύκολο!
    Θα το κάνω για το τριήμερο που έρχεται!
    Σου στέλνω πολλά φιλάκια και σ΄ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν μη τι άλλο είναι τρομερά ευπαρουσίαστο και χαρουμενο!!!
    Σούπερ ζουμερό κεκάκι Έρη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένας ανθισμένος κήπος στο πιάτο μας!
    Χαρούμενης όψης-όπως άλλωστε και η γλυκύτατη φατσούλα της φωτογραφίας-κέικ,με πολλαπλές ιδιότητες.Ελαφρύ και αρκούντως υγρό για τους λάτρεις του είδους,νηστίσιμο άρα επίκαιρο,εύκολο άρα πολύ επιθυμητό,όμορφο άρα δελεαστικό.Μου θύμισε τα πρώτα λουλούδια του αγρού!
    Φιλάκια Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eγώ έψαχνα να βρω ποσα αυγά βάζεις...χιχι...

    Από αυτό που βλέπω φαίνεται τέλειο γλυκάκι, ζουμερό.
    Και ο ανανάς είναι ο αγαπημένος μου.

    Καλή σαρακοστή

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή η μικρή γλωσσίτσα, δίπλα στο νοστιμότατο "ρετρό" κεκάκι, τι να θέλει άραγες;

    Τα ρετρό είναι πάντα νόστιμα και με εγγυημένο αποτέλεσμα, καθώς ο χρόνος που περνά από πάνω τους, τα πασπαλίζει με περισσότερες γευστικές αναμνήσεις... Έρη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με εκεινα και με τ αλλα δεν εχω κοψει ακομη τα γλυκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαίνεται τέλειο και πολύ εμφανίσιμο!!!
    Φιλιά κοριτσάκι <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eri λατρεύω την μη νηστίσιμη εκδοχή του ανάποδου κέικ με μήλα και με ανανά.
    Θα δοκιμάσω σίγουρα και αυτήν.
    Ευχαριστούμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχο φαίνεται το κέικ σου Έρη μου. Μου θυμίζει (οπτικά μιλάω) μία ανάποδη μηλόπιτα που φτιάχνει η μαμά μου :)

    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ με τα λουλούδια της αυλής, εσύ με τα λουλουδένια γλυκά τη φέραμε την Άνοιξη!!!
    Φιλιά πολλά Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γλυκιά λιχουδιά, για την περίοδο της Σαρακοστής. Γιατί και η νηστεία, το θέλει το γλυκάκι της! Αν και εγώ, θα το τιμούσα όλες τις εποχές του χρόνου, έτσι λαχταριστό που είναι!!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έρη μου φοβερό γλυκάκι και με πολύ ωραία παρουσίαση, μπράβο!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραίο γλυκό! Και υποθέτω με πολλές εναλλακτικές στα φρούτα! Αλλά και ο μικρούλης στη φωτό ακόμη πιο γλυκός κι από το γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραία ιδέα και πολύ ωραία εμφάνιση! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο! Ο μικρός κλέβει την παράσταση!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ουάου!!
    Και νηστίσιμο και σούπερ γευστικό και αρωματικό!! Πολύ καλή πρόταση για τη νηστεία και όχι μόνο!
    Φυσικά η φώτο του Κώστα με τη γλωσσίτσα έξω είναι σκέτη απόλαυση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μμμμ!! κάπως έτσι κάνω εγώ τη μηλόπιτα!! φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λαχταριστό και πολυχρωμο σαν την Ανοιξη ,δίκιο έχεις που την καλοσορίζεις μ αυτό.Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το κέικ φαίνεται υπέροχο! Πριν χρόνια είχα φτιάξει και εγώ μια παρόμοια συνταγή με ανανά, αλλά το κέικ είχε γίνει ξερό, στεγνό και άνοστο και δεν ξαναδοκίμασα. Το δικό σου φαίνεται υγρό και ζουμερό, λέω να το δοκιμάσω παρόλο που είναι νηστίσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα Έρη, πολύ λαχταριστό το ανανοκέικ σου!!!Πολύ γλυκούλης (ως συνήθως) και ο νεαρός Κωστάκης!!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα,

    Και μόνο η εμφάνιση τα λέει όλα. Και είναι και νηστίσιμο!!
    Πολύ ωραίο το κεικ σου!!! Εγώ τρελένομαι και για ανανά οπότε θα το τιμήσω στα σίγουρα.

    Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έρη το γλυκό το έφτιαξα σήμερα, είναι εύκολο και νόστιμο πολύ... δεν έχω λόγια!
    Σε ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. φαίνεται απίστευτο και ο ανανάς είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα...πρέπει να σου πω ότι πλέον είμαι φαν σου και δεν σταματάω να φτιάχνω αυτά που προτείνεις!!ο άντρας μου έχει δει τρομερή διαφορά στην μαγειρική μου και η μικρή μου αγγελική δεν χορταίνει να τρώει αυτά που φτιάχνω!!!το κακό είναι ότι με βλέπω με πολλά κιλά παραπάνω αυτό το καλοκαίρι!!!να είσαι καλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. απιστευτο,η νιστίσημη εκδοχή!!τρεχω να το κανω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτή είσαι Έρη μου, θεσπέσιο, αρωματικό , ζουμερό και προπαντός νηστήσιμο! Καταπληκτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. φανταστικο!τον λατρευω τον ανανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!