Καρυδόπιτα με Γλάσο Μελένιας Καραμέλας



Υλικά (Για ένα μέτριο ταψί)

Για την Καρυδόπιτα
6 αυγά
1 1/2   κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
2 κούπες χοντροκοπανισμένη καρυδόψιχα
1 1/2 κούπες φρυγανιά τριμμένη

μια τσιμπιά αλάτι
2 κουταλιές της σούπας κακάο  κοσκινισμένο

1 κουταλάκι baking powder
1 /3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/3 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για το σιρόπι 
1 κούπα ζάχαρη
½ κούπα νερό

1 κουταλάκι του γλυκού στυμμένο λεμόνι
3 κουταλακια του γλυκού κονιακ (προαιρετικά)
 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
Χτυπάμε στο μίξερ (ή με δάρτη, εγώ δεν χρησιμοποίησα μίξερ), τα αυγά με την ζάχαρη και το λάδι μέχρι να έχουμε ενα ανοιχτόχρωμο μείγμα. Στην συνέχεια ανακατεύουμε σε ενα άλλο μπολ την καρυδόψιχα με την φρυγανιά, το αλάτι, το κακάο κοσκινισμένο, το baking powder και τα μπαχαρικά μας. Τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά  και ανακατεύουμε καλά, και αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι καλά βουτυρωμένο. Ψήνουμε την καρυδόπιτα για 35 - 40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει, ετοιμάζουμε το σιροπι βάζοντας όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση αφαιρούμε απο την φωτιά και το ρίχνουμε στην καρυδόπιτα ζεστό. 
Όταν κρυώσει, αν θέλουμε το καλύπτουμε με γλασο σοκολάτας ή κάνουμε το γλάσο καραμέλας.

Για το γλάσο Καραμέλας
Σε ενα μπολάκι βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος (35%) και 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 1/2 κούπα ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας μέλι, 2 κουταλιές της σούπας νερό. Βάζουμε το κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ΔΕΝ ανακατεύουμε καθόλου (ούτε στην αρχή), απλά βρέχουμε με κρύο νερό ένα πινέλο και περνάμε ελαφρώς τα εσωτερικά τοιχώματα της κατσαρόλας συχνά πυκνά. Το μείγμα σε 7-8 λεπτά περίπου θα αρχίσει να παίρνει χρώμα χρυσαφένιο και μόλις το δούμε να παίρνει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα, το αποσύρουμε από την φωτιά.

 
 Προσθέτουμε την κρέμα και το βούτυρο (θα φουσκώσει το μείγμα γιατί η καραμέλα καίει) και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να πήξει η καραμέλα μας και περιλούζουμε τα κομμάτια που θα σερβίρουμε.
Για το γλάσο σοκολάτας
  Λιώνουμε σε μπεν μαρι περίπου 200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα,  μόλις λιώσει, προσθέτουμε 100 γρ κρέμα γάλακτος η γάλα εβαπορέ ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει ρευστό μείγμα. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο κονιάκ η λικέρ της αρεσκείας μας. Περιχύνουμε το γλυκό όσο είναι ρευστό, και αν θέλουμε το γαρνίρουμε με τρούφα ή ξηρούς καρπούς.



Καλή Επιτυχία!

Λίνα ευχαριστώ πάρα πολύ, τεράστια επιτυχία η καρυδόπιτα!

Λογάκια
Μπορείτε να ρυθμίσετε το πόσο πηχτή είναι η καραμέλα σας ανάλογα με την ποσότητα της κρέμας γάλακτος. Η συγκεκριμένη καραμέλα είναι λίγο σφιχτή. Αν θέλετε διπλασιάστε την ποσότητα της κρέμας γάλακτος για πιο ρευστή καραμέλα.
Πρόσθεσα το εκχύλισμα βανίλιας όταν ανακάτευα τα αυγά με την ζάχαρη. Το εκχύλισμα βανίλιας  είναι για τα γλυκά ότι είναι το αλάτι για τα αλμυρά φαγητά. Ενισχύει την κάθε διαφορετική γεύση των υλικών και κάνει την κάθε μια διακριτή στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Εαν δεν έχετε εκχύλισμα βανίλιας και έχετε την χημική σκόνη, μην την βάλετε καθόλου. 

****************************************
Καλή εβδομάδα! 
Άλλη μια συνταγή σήμερα φίλης του blog, της Λίνας. Η Λίνα μου έστειλε μια συνταγή για καρυδόπιτα την οποία και έφτιαξα για ένα τραπέζι που είχα το Σαββατοκύριακο.  Οι καλεσμένοι ενθουσιάστηκαν, πήραν όλοι την συνταγή αλλά εγώ είχα ενθουσιαστεί ήδη πολύ νωρίτερα.. Είναι τόόσο εύκολη! Και είναι ένα καταπληκτικό γλυκάκι! 
Επειδή δεν χρησιμοποίησα γλάσο σοκολάτας όπως μου πρότεινε η Λίνα, πρόσθεσα κακάο στο μείγμα και ενίσχυσα λιγάκι τα αρωματικά μπαχαρικά. Επίσης την σιρόπιασα ελαφρώς και όχι πολύ, για να μην βαρύνει αφού την σέρβιρα με το λαχταριστό γλάσο καραμέλας.  Την συνταγή όμως σας την έχω και με το γλάσο σοκολάτας οπότε εσείς διαλέγετε όποιο θέλετε. 
 Ήταν ένα όνειρο και πρέπει να την φτιάξετε ΣΗΜΕΡΑ!