20/4/12

Ισπανικά Μπισκότα Ελαιολάδου - Tortas De Aceite






Tortas De Aceite


Αυτά τα μπισκότα είναι πολύ τραγανά και γίνονται με σπόρους απο γλυκάνισο ή μάραθο. Πωλούνται σε κάθε γωνιά της Ισπανίας και αν σας αρέσουν οι καραμέλες ούζου που υπήρχαν κάποτε (εδώ υπάρχουν ακόμη, σε κάθε Ελληνικό εστιατόριο μαζί με τον λογαριασμό έρχονται και καραμέλες ούζου) τότε σίγουρα θα σας αρέσουν και αυτά τα μπισκότα. Γίνονται πολύ εύκολα, και κανονίζετε το πάχος τους όπως θέλετε εσείς. Είναι μεγάλα, στο μέγεθος της παλάμης σας, σχεδον εθιστικά  και συνοδεύουν άριστα ένα καφεδάκι.


Υλικά (Για 12-14 μεγάλα μπισκότα)


2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά σε σκόνη
1/2 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας καστανή ή λευκή ζάχαρη και λίγη ακόμη για πασπάλισμα στο τέλος
2/3 κούπας ζεστό νερό (όχι καυτό, τόσο ζεστό όσο το νερό για ένα μπανάκι μωρού)
1 κούπα σκληρό αλεύρι 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μαραθόσπορο ή σπόρους γλυκάνισου
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
Άχνη Ζάχαρη
1 ασπράδι αυγού

Διαδικασία

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ζεστό νεράκι με το ελαιόλαδο, την ζάχαρη και την μαγιά. Το αφήνουμε για 5 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει η μαγιά.
 Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τον μαραθόσπορο. Κάνουμε ένα λαγουμάκι στη μέση στο αλεύρι και σιγά σιγά ρίχνουμε το υγρό μείγμα της μαγιάς ανακατεύοντας με κουτάλι. Μόλις το πάρει όλο το υγρό, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 30 - 45 λεπτά (μην βάλετε παραπάνω αλεύρι).
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη άχνη ζάχαρη κοσκινίζοντας με ένα σουρωτήρι.
Όταν φουσκώσει η ζύμη μας, την πατάμε με το δάχτυλο μας να ξεφουσκώσει και την αναποδογυρίζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πασπαλίζουμε λίγο αλευράκι από πάνω και αρχίζουμε και διπλώνουμε την ζύμη 20 φορές.  Αφού έχουμε μια ζύμη απαλή, την κόβουμε σε 12 - 14 ίσα κομμάτια - μπαλάκια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς.
Αλευρώνουμε έναν πλάστη και ανοίγουμε τα μπαλάκια σε δίσκους σαν τηγανίτες (αν κολλάνε στον πλάστη πασπαλίζουμε λίγο αλευράκι). Στρώνουμε τους δίσκους ζύμης στο ταψάκι, αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη και από πάνω συμπληρώνουμε πασπαλίζοντας και λίγη κανονική ζάχαρη.
Ψήνουμε για 10 -12 λεπτά. Αν δεν θα τα φάμε την ίδια μέρα, περιμένουμε να κρυώσουν και τα ξαναψήνουμε για 4-5 λεπτά ακόμη. Μόλις βγουν και είναι καυτά, τα πασπαλίζουμε και πάλι με λίγη κανονική ζάχαρη.
Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.


 Καλό Σαββατοκύριακο!!
**********************************************

Δεν πιστεύω να περιμένατε από μένα να σας έχω γλυκό σήμερα μετά από τόση μάσα που φαντάζομαι ότι όλοι κάναμε το Πάσχα??  Κι όμως σας έχω!.. Και όχι μόνο ένα! 
Σήμερα θα σας δείξω τα γλυκά που έκανα το Πάσχα και θα σας δώσω μία συνταγή για υπέροχα Ισπανικά Μπισκότα που φτιάχνονται εδώ και αιώνες από τότε που γεννήθηκαν στην περιοχή της Σεβίλης.
Φέτος ήταν η πρώτη φορά που "γιορτάσαμε" το Πάσχα δυο φορές, αφού μας κάλεσαν στο Πασχαλινό τραπέζι τους Καθολικοί φίλοι μας. Σε εκείνο το τραπέζι έκανα το cheesecake που είδατε την προηγούμενη εβδομάδα με το λεμόνι και την φράουλα. Όποιοι από εσάς έχετε φίλους στο εξωτερικό θα ξέρετε ότι οι "ξένοι" δεν προτιμούν ιδιαίτερα τα πολύ γλυκά γι αυτούς γλυκά μας κ έτσι επέλεξα το cheesecake που δεν είναι πολύ γλυκό.



Για το Ορθόδοξο Πάσχα πήγαμε στους φίλους μας τους Έλληνες στον Νιαγάρα και γι αυτούς επέλεξα να φτιάξω το Eκμεκ της Γκόλφως. Η Γκόλφω έχει ένα τέλειο group στο facebook "Οι συνταγές της Γκόλφως" στο οποίο εκείνη και οι φίλοι της γράφουν καθημερινά υπέροχες συνταγές μαγειρικής. Σε αυτό το group βρήκα το εκμέκ της με την υπέροχη κρέμα που τρέλανε πραγματικά όλο τον κόσμο.
Αν έχετε λογαριασμό στο facebook ζητήστε να μπείτε στο group της Γκόλφως στο παραπάνω link!



Την Μεγάλη Πέμπτη, έκανα τα τσουρέκια μου με την βασική συνταγή της Βίκυς του Tastefull αλλάζοντας λιγάκι την διαδικασία. Χρησιμοποίησα διπλασιασμένα τα υλικά της Bασιλόπιτας της Βίκυς ενώ αυτό που έκανα διαφορετικό είναι ότι χτύπησα τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα, τα ενσωμάτωσα στην μαλακή ζύμη και την άφησα να φουσκώσει όλο το βράδυ.
Το αποτέλεσμα ήταν απίστευτα νόστιμα, υπέροχα τσουρέκια γεμάτα "σκοινιά" και για το μόνο πράγμα που μετάνιωσα είναι ότι έκανα μονο ενα κιλό αλεύρι και εξαφανίστηκαν οι "κουλούρες" μου μέσα σε δυο μέρες..  Διασκέδασα και απόλαυσα όλα τα video και τις αναλυτικές οδηγίες της Βικυς, και λάτρεψα το πλέξιμο με 6 κοτσίδες!



Αυτά ήταν τα γλυκά που έφτιαξα το Πάσχα. Πάμε τώρα στα μπισκότα μας...

33 σχόλια:

  1. Καλημέρα Έρη!!! Ο πρώτος που αφήνει σχόλιο αυτή τη φορά!! Τα μπισκότα σου είναι τέλεια!! Τα έχω δοκιμάσει στην Μύκονο πριν από χρόνια από φίλους μου Ισπανούς και θυμάμαι μου είχαν αρέσει πολύ!! Το ότι θα έβρισκα και την συνταγή αυτό δεν το φαντάστηκα καθόλου. Ούτε που μου πέρασε από το μυαλό!!! Μπράβο και πάλι Μπράβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο σ'ευχαριστω πολύ χαίρομαι που είναι μια συνταγή την οποία ήθελες.
      Εσυ θα την προσαρμόσεις και θα την κάνεις σουπερ!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα ¨Ερη μου πολύ ωραία μπισκότα,.... αν ήταν και αλμυρά θα ήθελα μια στίβα...
    φιλάκια!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα Χρυσα μου, η αλήθεια είναι μου θύμισαν κάτι αλμυρά μπισκότα που έφτιαχνε η γιαγιά μου και το έχω στο πρόιγραμμα να τα φτιάξω!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω με τη ζουζου χαχαχα αν ήταν και αλμυρά θα ήθελα μια στίβα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα Τατιάνα μου καλωςήρθες!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Έρη μου!Πολύ ωραία συνταγή, είμαι σίγουρη πως είναι σουπερ αρωματικά αλλά και γευστικά αυτά τα μπισκότα!Τα γλυκάκια που έφτιαξες το ένα είναι καλύτερο απο το άλλο, μπράβο!!!Καλό Σαββατοκύριακο!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ πολύ Ελένη μου, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. δεν τα έχω δοκιμάσει αν κι έχω επισκεφτεί την Ισπανία.
    ωραία ιδέα. άραγε ταιριάζουν με καφέ ή τσάι πιο πολύ;
    καλημέρα, φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Του έδωσες και κατάλαβε, ένα σωρό νοστιμιές ετοίμασες για το Πάσχα!
    Μα και τα ισπανικά μπισκοτάκια σου, σκέτος πειρασμός φαίνονται!
    Γεια στα χεράκια σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλενάδα μου γλυκιά, για μια φορά ακόμα μας αποδεικνύεις πόσο ταλαντούχα και χρυσοχέρα είσαι!
    Τα γλυκά σου ήταν πραγματικά το ένα καλύτερο από το άλλο! Τι παίζει με αυτό το εκμέκ;; Δεν έχω facebook οπότε θα μείνω με την απορία!
    Τα τσουρέκια σου τα έκανες απίθανα! Οι φωτογραφίες τα λένε όλα νομίζω!
    Τα μπισκοτάκια πολύ ιδιαίτερα δεν τα είχα υπόψη μου!
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου με κάνεις και κοκκινίζω! χιχι!
      Το ξέρω ότι δεν έχεις λογαριασμό στο facebook, δεν θα μου ξέφευγες αν είχες. Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. τη σημειώνω,πολύ ουαου συνταγή για μπισκότα,με τρελλαινει ο γλυκάνισος!για να μη σου πω πως μου καθονται σαν τηγανόψωμακια φουρνου καθώς τα βλέπω :)
    τι κι αν είναι ισπανικά,είσαι μια άξια ελληνίδα κόρη!
    θα συμφωνησω απόλυτα για τα τσουρεκια της Βίκυς και θα ψάξω για τη Γκόλφω!
    Χριστός Ανέστη καλό μου,σε φιλώ γλυκά από Ελλάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου σ'ευχαριστώ πολύ! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Τι καταπληκτικα ολα! Τα τσουρεκια αφρατα, το εκμεκ λαχταριστο, οσο για τα μπισκοτακια, πρεπει να ειναι τελεια. Εχω κανει κι εγω μπισκοτακια με γλυκανισο, ηταν πιο αγλυκα, αλλα πολυ αρωματικα!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έρη μου όλα εξαιρετικά!!!! Γεια στα χέρια σου! Και του χρόνου!!!
    Τα μπισκότα... μμμμιάμ!!!!
    Σε φιλώ γλυκά!!!
    Καλό Σαβ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ πολύ γλυκό μου Ελενάκι!

      Διαγραφή
  11. Πανέμορφα γλυκά! Και του χρόνου να είστε καλά! Χρόνια πολλά, Έρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία γλυκά αλλά τα μπισκότα ΤΕΛΕΙΑ!!! Και του χρόνου και γεια στα χέρια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χριστός Ανέστη Eri μου.
    Δεν θα λυποθυμίσω τώρα κυρά μου... Είναι και βράδυ και δεν με παίρνει να ξαναμπώ στην κουζίνα. Θα φάω δυο μπουκιές τσουρέκι και θα κάνω κουράγιο!
    Τα μπισκότα τα βάζω στα υπόψη, μόλις τελειώσουν όλα τα κουλουράκια που έχουμε.
    Καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Πηνελόπη μου! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  14. Ότι έφτιαξες είναι εξαιρετικό Έρη μου! Και του χρόνου με υγεία! Τα μπισκοτάκια σου μου αρέσουν πολύ, έχω τρέλα με το μαραθόσπορο (όχι τόσο με το γλυκάνισο) οπότε θα επανέλθω:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που σου άρεσαν Μαρία μου! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  15. Έρηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη!Θέλω να φάω λίγο απο όλαααααα!χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι ωραίο τσουρέκι είναι αυτό;
    Τα μπισκοτάκια σου θα τα τιμήσω και θα τα φτιάξω!
    Καλό βράδυ!!!

    http://beautystr.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Καλωσήρθες!

      Διαγραφή
  17. Σε περιμένει βραβείο Έρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!