27/4/12

Δίχρωμα Μπισκότα σε Ξυλάκι



 Παρασκευήή! Και σήμερα σας έχω  πάλι μια συνταγή για  παιδιά. Αυτά τα απλά μπισκοτάκια βουτύρου πάνω σε ξυλάκια είναι παιχνιδιάρικα και χαριτωμένα όπως αρέσουν στα μικρά μας ανθρωπάκια. 
Η συνταγή δεν είναι καθόλου δύσκολη αλλά ούτε και η τεχνική για το τύλιγμα. 
Μου έχει γίνει συνήθειο τον τελευταίο καιρό σχεδόν πάντα να χρησιμοποιώ ανάμικτο το αλεύρι μου ολικής και λευκό. Το γεγονός αυτό εκτός του ότι σαφώς το αποτέλεσμα είναι περισσότερο θρεπτικό αφού το λευκό αλεύρι έχει πολύ περιορισμένη θρεπτική ουσία, προσωπικά νομίζω ότι γίνεται και πιο νόστιμο το αποτέλεσμα. Με αυτές τις αναλογίες υλικών που σας δίνω τα μπισκότα δεν είναι πολύ γλυκά γι αυτό αν θέλετε μπορείτε να αυξήσετε λιγάκι την ποσότητα της άχνης ζάχαρης..

Υλικά (για 12 μπισκότα)


3/4 κούπας (185 γρ) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 κούπας (90 γρ) ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουταλάκι μπείκιν πάουντερ
μια τσιμπιά αλάτι
1 1/2 - 2 κούπες αλεύρι (235 γρ) - Χρησιμοποίησα μισό μισό
2 κουταλιές γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού κακάο κοσκινισμένο
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα


Διαδικασία


Σε ενα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη, την βανίλια και το γάλα στην αρχή σε χαμηλή και στην συνέχεια σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. 
Αρχίζουμε και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Όταν πάρει όλο το αλεύρι θα έχουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα, κομματάκια μικρά ζύμης. Πατάμε με τα χέρια μας το μείγμα να το κάνουμε σαν μία κάπως στεγνή ζύμη. την χωρίζουμε στα δυο.
Στο ένα κομμάτι της ζύμης προσθέτουμε πασπαλίζοντας με το κόσκινο το κακάο και δουλεύουμε την ζύμη με τα χέρια μας ώστε να ενσωματωθεί το κακάο.
Βάζουμε το λευκό κομμάτι ζύμης ενδιάμεσα σε δυο κόλες αντικολλητικό χαρτί και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα φύλλο πάχους 1/2 εκατοστού. Κόβουμε με μαχαίρι τα πλαϊνά της ζύμης να κάνουμε ένα παραλληλόγραμμο.




Βάζουμε την ζύμη με το κακάο ανάμεσα σε δυο κόλες αντικολλητικό χαρτί, την ανοίγουμε σε φύλλο,  αφαιρούμε την επάνω κόλα χαρτί και τοποθετούμε από πάνω την λευκή ζύμη αφού πρώτα την έχουμε πασπαλίσει ελαφρώς με λίγη κανέλα. Κόβουμε τα πλαϊνά που περισσεύουν ώστε να έχουμε ένα παραλληλόγραμμο με τις δύο ζύμες.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Τυλίγουμε την πιο μακριά πλευρά προς τα μέσα με την βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού


Και τελικά έχουμε ένα ρολό ζύμης.



Κόβουμε με μαχαίρι σε φετάκια ενός εκατοστού και μπήγουμε στην βάση του καθενός ένα ξυλάκι. 
Στρογγυλεύουμε λίγο τα μπισκοτάκια με τα χέρια μας και τα αφήνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μπισκότα - γλειφιτζούρια και ψήνουμε για 12 λεπτά!


Καλό Σαββατοκύριακο!!

40 σχόλια:

  1. Μα τι παιχνιδιάρικα και χαρούμενα που είναι!!
    Φτιάχνω κάτι παρόμοιο αλλά με nutella, μα με τις 2 ζύμες το σχήμα βγαίνει τόσο όμορφο, γιατί η nutella όσο να ναι "απλώνει".
    Τα μπισκοτάκια σου θα αρέσουν σε όλα τα παιδάκια, μεγάλα και μικρά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πωπω τι ωραία ιδέα και με την νουτέλα!! Φιλάκια Έλενα!

      Διαγραφή
  2. ΑΧ θέλω κι εγώ!!!!!!!! Τι ωραία μπισκότα είναι αυτά;;; Πολύ ωραία η ιδέα με τα ξυλάκια!!! Θα τα κάνω κάποια στιγμή, για τα μεγάλα παιδιά... εμάς δηλαδή.. αχαχαχαχαχαχα
    Την καλημέρα μου Έρη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχα!Ωραία ιδέα παρουσίασης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πού βρίσκουμε ξυλάκια???!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Betty εγω χρησιμοποίησα τα ξυλάκια που ανακατεύουμε τον καφέ, ξυλάκια πάντως για παγωτά υπάρχουν στα μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής και μπαχαρικών

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία φαίνονται!!Σίγουρα θα αρέσουν στα παιδάκια μας! Πρέπει να τα δοκιμάσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και καθώς ψήνονται...βλέπετε μικρές φατσούλες "κολλημένες" πάνω στο τζάμι του φούρνου σας, να τα "φλερτάρουν"! Αυτό δεν το έβαλες Eri μου και είπα να σε "συμπληρώσω" :-))
    Καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, σ'ευχαριστώ Πηνελόπη μου, φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Ερη μου είναι καταπληκτικά!!!Το σχήμα τους είναι πολύ παιχνιδιάρικο αλλά και η ιδέα με τα ξυλάκια φοβερή!Θα τα φτιάξουμε με τη μικρή!!!Πολλά φιλιά καλό Σ/Κ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πανέμορφα μπισκοτάκια! Και η παρουσίασή τους σε ξυλάκια πολύ εντυπωσιακή!
    Φιλάκια Έρη μου, καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι παιχνιδιάρικα!! Είναι πανέμορφα!
    Καλό ΣΚ Εράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 12 μπισκοτάκια σε 12 λεπτά! Ότι πρέπει για πρωινό! Και απογευματινό..και λίγο βραδινό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, πράγματι! Ευχαριστώ πολύ μαμα κουκουβάγια!

      Διαγραφή
  11. Καταπληκτικά τα μπισκοτάκια σου!!! Φαντάζομαι την χαρά από τα πιτσιρίκια όταν τα βλέπουν και όταν τα τρώνε!!! Καλό Σ/Κ Έρη καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέλεια τα μπισκότα! Τα μπέρδεψα με γλυφιτζούρια στην αρχή.
    Πολύ παιχνιδιάρικα από μόνα τους αλλά με τα ξυλάκια πάνε σε άλλη διάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μμμ, κανελίτσα.
    Όχι πολύ, ίσα να πάρουν το άρωμά της.
    Εξαιρετικά τα μπισκοτάκια με ή χωρίς το ξυλάκι.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ναι έτσι ίσα ίσα! Φιλάκια Στέλλα μου!

      Διαγραφή
  14. Eri, καλησπέρα. Με τέτοια μπισκοτάκια, τα πιτσιρίκια σίγουρα θα πεισθούν πιο εύκολα, να πιουν όλο τους το γάλα!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τέλεια ιδέα! Ότι πρέπει για τα πιτσιρίκια...αλλά και για τους μεγάλους! Κλεβουν τα βλέμματα και κερδίζουν τις εντυπώσεις! Ευχαριστώ πολυ για τη συνταγη και για την έμπνευση!
    να έχεις ένα όμορφο Σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ που πέρασες δροσοσταλίτσα!

      Διαγραφή
  16. Πολύ όμορφα τα μπισκοτάκια σου και πολύ νόστιμα θα είναι σίγουρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραία τα μπισκοτάκια σου Έρη μου! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ ωραία στη φωτογραφία αλλά στη πράξη μάλλον κάτι πηγαίνει στραβά. Προσπάθησα εχθές τα μεσάνυχτα να τα κάνω για τη γιορτή της κόρης μου αλλά τίποτα... Διπλασίασα ΑΚΡΙΒΏΣ τις δόσεις (γιατί ήθελα παραπάνω μπισκότα) και το αποτέλεσμα ήταν μία ... κρέμα η οποία απλωνόταν παντού, ήταν σαν δούλευα με αφράτο βούτυρο. Έβαλα τη ζύμη στο ψυγείο μπας και "σφίξει", τίποτα! Την ανοίγω με τα χίλια ζόρια, τη ξαναβάζω στη κατάψυξη για 15', τη βγάζω πάλι τα ίδια. Εντέλει φτιάχνω το ρολό, πάω να το κόψω και φυσικά δεν κοβόταν όπως έπρεπε, δεν βγαίνανε ροδέλες, ένας αχταρμάς, τα παίρνω και πετάω όλα στο κάδο. Και ξενύχτησα και μπισκότα δεν έχω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μικα πολυ λυπάμαι, αν ηταν σαν κρέμα τότε ήταν πολλά τα υγρά υλικά, στην περίπτωση αυτη το βουτυρο (γιατι δεν έχει κάτι άλλο υγρο, κανονικά η ζύμη είναι αρκετά σφιχτή και πολύ στεγνή). Λογικά απο την στιγμή που είχε αρκετό βούτυρο θα έπρεπε να βάλεις περισσότερο αλεύρι.
      Πολύ λυπάμαι Μίκα!

      Διαγραφή
  19. Ανώνυμος21/5/12, 10:55 π.μ.

    σημερα για την γιορτη της κορης μου καναμε αυτα τα μπισκοτα....η κορουλα μου 4 χρ. η φαντασια της με εντυπωσιασε με τα σχεδια που εκανε...καθε μερα με κανει υπερηφανη οπως και σημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αναστασία6/6/12, 8:05 μ.μ.

    Γειά χαρά. Θέλω να φτιάξω αυτά τα υπέροχα μπισκοτάκια για τα μικρά μου. Μήπως αν χρησιμοποιήσω μόνο ασπρο αλεύρι, πρέπει να βάλω περισσότερο γιατί η ζύμη δε μου βγήκε κάθόλου στεγνή. Το αντίθετο θα έλεγα.Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αναστασία δες αν χρειάζεται περισσότερο αλεύρι και πρόσθεσε το, να έχει ςμι αζύμη μπισκοτένια και απαλή. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  21. Μμμμμ...φαίνονται πεντανόστιμα!Και η ιδέα με τα ξυλάκια είναι πολύ ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!