Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πασχαλινές Φωλιές από Κανταίφι με Σπανάκι (Σπανακοταρτάκια)





 Οι γιορτινές μέρες είναι οι πιο δύσκολες όταν είσαι μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους και το σπίτι σου.. Όλες αυτές τις μέρες το μυαλό μου ταξιδεύει και αναπολεί κάθε Πάσχα που πέρασε.
Κλείνω τα μάτια μου και βλέπω μπροστά μου το τεράστιο μακρύ τραπέζι, φτιαγμένο από πολλά μικρότερα, που πιάνει από την μία πλευρά της αυλής ως την άλλη. Στρωμένο με λευκά τραπεζομάντιλα, περιτριγυρισμένο με παράταιρες καρέκλες στις οποίες κάθεται κόσμος πολύς. Ο πατέρας μου έχει 7 αδέρφια οπότε καταλαβαίνετε μαζί με τα παιδιά τους πόσοι είμαστε κάθε χρόνο το Πάσχα στο πατρικό σπίτι του στο Ιωνικό Ξάνθης. Αν λάβεις υπόψιν σου και τους πιο μακρινούς συγγενείς και φίλους που πάντα έρχονται, έχεις μια πλήρη εικόνα..
Δεν είχα καλύτερη μέρα από αυτή.. Χαρούμενες φωνές, τραγούδια και ο καθένας με την σειρά του να γυρίζει το αρνί στην σούβλα (εποχή προ μοτέρ), το γεμιστό κατσικάκι να ψήνεται στον πέτρινο ξυλόφουρνο παρέα με τους τζιγεροσαρμάδες που σερβίρονταν πρώτοι για μεζέ. Οι φρέσκες νύφες συναγωνιζόταν στην κουζίνα στο ποια θα κόψει πιο λεπτά το μαρούλι για τις σαλάτες.. Μια ντουζίνα παιδιά, τρέχαμε στην εξοχή σαν αλαφιασμένα, παίζαμε με σφεντόνες, με αεροβόλα και κάναμε τις μικρές μας διαρρήξεις στα εγκαταλελειμμένα σπίτια του χωριού, πάντα με την αγωνία κ έναν κρυμμένο φόβο στα μάτια μας.. Μια από εκείνες τις μέρες μπήκαμε και στο εγκαταλελειμμένο σχολείο με τον τεράστιο μαυροπίνακα και τα παλιά ξύλινα θρανία με το ενσωματωμένο παγκάκι. Εκεί είδαμε παλιά βιβλία της εποχής του 50 και περίεργα πλασματάκια κλεισμένα στην φορμόλη. Μέσα στην κύρια τάξη, ακούσαμε τιτιβίσματα πάνω από το κεφάλι μας.. Ξαφνικά σωπάσαμε,  σηκώσαμε τα μάτια και είδαμε φωλιές πουλιών... πολλές φωλιές!!
Σήμερα σας έχω άλλη μια πρόταση για το Πασχαλινό τραπέζι, εντυπωσιακή μα εύκολη και γίνεται πολύ γρήγορα. Θυμάστε το Εκμεκ Παγωτό που φτιάξαμε το περασμένο καλοκαίρι μέσα σε φωλιές απο κανταΐφι? Ήρθε η ώρα να κάνουμε αυτές τις φωλιές όμορφα σπανακοταρτάκια...
Η ανάρτηση μου αυτή είναι η συμμετοχή μου στα Παιχνίδια της Κουζίνας για το Πασχαλιάτικο Θέμα του Απριλίου.. 

Υλικά (Για 6 ταρτάκια)


250 γρ κανταΐφι ξεπαγωμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη 
1/2 κούπα ελαιόλαδο
Για την γέμιση
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 πράσο το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
300 γρ σπανάκι πλυμένο και ψιλοκομμένο
1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
2 αυγά 
300 γρ φέτα θρυμματισμένη
6 ντοματάκια κομμένα στα δυο για το στόλισμα.

Διαδικασία

Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο με τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε να μαραθεί. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον άνηθο. Αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Απλώνουμε και "ξεμαλλιάζουμε" το κανταΐφι σε ένα ταψί, πασπαλίζουμε με την ρίγανη και ραντίζουμε με το λάδι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας να πάει παντού το λάδι.


 Επιστρέφουμε στην γέμιση και προσθέτουμε το τυρί και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε καλά 6 πυρίμαχα μπολάκια και παίρνουμε ποσότητα από το κανταΐφι. Το στρώνουμε με τα χέρια μας, παίρνουμε κ άλλο κανταΐφι (αν χρειάζεται) για να κάνουμε τα τοιχώματα.



και το γεμίζουμε με την γέμιση



Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 - 30 λεπτά. Στα 15 λεπτά ελέγχουμε τα ταρτάκια και αν δούμε ότι το κανταΐφι στο επάνω μέρος αρπάζει χρώμα, βάζουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο από πάνω από τα ταρτάκια χαλαρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Όταν είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά, περνάμε ένα ίσιο μαχαίρι γύρω γύρω στα τοιχώματα και τα ξεφορμάρουμε με προσοχή χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.
Στολίζουμε με τα ντοματάκια σαν να να είναι κόκκινα αυγουλάκια και σερβίρουμε!





Καλή Όρεξη!!!

Μια από εκείνες τις μέρες...
 Το κοριτσάκι στην μέση με την στέκα και το  κόκκινο μπλουζάκι....
(Το σχολείο του χωριού ανήκει πλέον στην Υπηρεσία Αρχαιολογίας και έχει σουλουπωθεί.. Το έχουν βάψει, έχουν αντικαταστήσει τα παράθυρα, έχουν βάλει μια μεγάλη ωραία κλειδαριά κ το έχουν κλειδώσει..)

Βραβείο!

Η αγαπημένες μου Έλενα απο το Ότι μας αρέσει, Ερμιόνη απο το The one With All the Tastes, και Ελένη από το Μαγειρική με Φαντασία  μου χάρισαν το παρακάτω βραβείο και τις ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου


και εγώ με την σειρά μου το χαρίζω


1. Στην Χρύσα και τα Ζουζουνομαγειρέματα
2. Στον Νίκο και το Συνταγολόγιο
3. Στην Σπυριδούλα και το my Origami
4. Στην Βίκυ και το Cook Creations
5. Στην Μωβ και το Ειναι μιαμ ή μπλιαξ
6. Στην Χρυσαυγή και το Food for Thought
7. Στην Summertime Blues και το Summertime Blues
8. Στις Μαρία και Χαρά του Cook and Feed


Φιλιά πολλά!!!