Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βασιλόπιτα - Αφράτο κέικ




Χρόνια πολλά! Ευχομαι να περάσατε καλά τα Χριστούγεννα. 
Μεθαυριο φευγει και αυτο το 11, εύχομαι το δισεκτο 12 να ειναι καλύτερο, πιο χαρούμενο και δημιουργικό.
Σημερα σας έχω την Βασιλόπιτα μου, μια και πέρσι δεν την είχα αναρτήσει. Ειναι ένα απλό αφράτο κεικ που σε μας αρέσει περισσότερο απο τις βασιλόπιτες τσουρέκια.. Είναι μια συνταγή που αποκλείεται να αποτύχει..



Υλικά (1 στρογγυλή βασιλόπιτα)
 
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 κούπες) κοσκινισμένο
 

 2 κουταλάκια του γλυκού μπείκιν πάουντερ
2 βανίλιες σκόνη ( ή ενα κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας)
250 γρ βουτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ ζάχαρη (1 κούπα)
5 αυγά χωρισμένα οι κρόκοι απο τα ασπράδια
125 γρ τριμμένη αμυγδαλόψιχα (1/2 κούπα)
Ξύσμα απο ενα μεγάλο πορτοκάλι και τον χυμό απο το μισό πορτοκάλι

2 κουταλιές της σούπας ρούμι ή λικερ της αρεσκείας σας, εγώ χρησιμοποίησα πικραμύγδαλο.
Αχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα, κορδέλες για να την διακοσμήσουμε κτλπ.

Διαδικασία

Ανακατευουμε σε ενα μπολ το αλέυρι με το μπεικιν.

Βάζουμε τα σπράδια του αυγού σε απόλυτα στεγνό μεταλικό δοχείο (ή ταψάκι) με 2 σταγόνες λεμόνι και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα (να σχηματίζει ωραίες κορυφές)
Χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα το βουτυρο με την ζάχαρη και σιγά σιγά προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών. Προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανίλιες, το λικερ, τον χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε. Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και ανακατεύουμε χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μιξερ στο χαμηλό.Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το μπεικιν και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Ενσωματώνουμε την μαρέγκα μέσα στο μείγμα του κεικ με απαλές κινήσεις με το κουτάλι ή την σπάτουλα αναδέυοντας απο κάτω προς τα πάνω.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα ( 24 εκ) της οποίας τον πάτο τον έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί (Χρησιμοποιήστε φόρμα με ελατήριο (τσερκι) και αλειψτε πολύ καλά με βουτυρο όλο το ταψί.
Ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 (όχι στον αέρα)  για 45-50 λεπτά. Αφου ψηθεί περιμενουμε να κρυώσει εντελώς πριν την ξεφορμάρουμε. Οταν την ξεφορμάρουμε μπήγουμε το φλουρί απο κάτω.
Την πασπαλίζουμε με αχνη ζάχαρη, χρησιμοποιώντας ένα κοσκινο. Την δένουμε με κορδέλα 
 και διακοσμούμε με σπόρια ροδιού.

 Καλή επιτυχία και καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο!