Ανοιχτή Πίτα με Αγκινάρες και Κολοκυθάκια



Ότι πρέπει για τις ανοιξιάτικες συγκεντρώσεις συνοδεία λευκού κρασιού και καλών φίλων!

Υλικά


Για την ζύμη


250 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
3 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο
1 κουπα νερό χλιαρό νερό


Γέμιση


6-8 αγκινάρες φρέσκες *
2 κολοκυθάκια στον τρίφτη
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4-5 μανιτάρια κομμένα σε πολύ ψιλά κομματάκια
½ κούπα άνηθος ψιλοκομμένος
2 αβγά
150 γρ φέτα θρυμματισμένη
150 γρ μοτσαρέλα τριμμένη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Αλάτι – Πιπέρι


Διαδικασία


Ξεκινάμε την ζύμη ανακατευοντας το αλεύρι με 2 κουταλιές καλαμποκάλευρο, το αλάτι, την ρίγανη και την μαγιά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και ανακατεύουμε με ενα κουτάλι στην αρχή και με το χέρι μετά. Με το ζυμωμα η ζυμη θα γινει απαλή και θα ξεκολλάει απο τα τοιχώματα. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφηνουμε στην άκρη για μία ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αλατιζουμε τα κολοκυθάκια σε ενα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις τρίβουμε με λεμόνι και τις βάζουμε σε ενα μπολ με νερό και λεμόνι.
Σε ενα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Στραγγίζουμε τις αγγινάρες και τις κόβουμε στα 6 – 8 κομμάτια. Τις προσθέτουμε και αυτές στο τηγάνι με τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε 3 κούπες νερό και τα αφηνουμε να σιγοβράσουν για 12 λεπτά. Στραγγίζουμε τα λαχανικά τα μεταφέρουμε σε ενα μεγάλο μπολ και κρατάμε τον ζωμό
Σε ενα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις 2 κουταλιές αλεύρι να ψηθεί ελαφρά, ανακατεύοντας και ριχνουμε κουτάλα κουτάλα τον ζωμό ανακατεύοντας με σύρμα να φτιάξουμε μια μπεσαμέλ, όχι πολύ σφιχτή.  Την αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία
Στο μπολ με τα λαχανικά, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια αφου τα έχουμε στιψει καλά με τα χέρια μας,  τα τυριά, τον άνηθο, τα αυγά ανακατευοντας και προσθέτουμε την μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε καλά. Αν μας φανεί πολύ νερούλό το μείγμα προσθέτουμε 2 κουταλιές φρυγανιά τρυμμένη. Δεν χρειάζεται πάντως να ειναι πολύ πηχτή.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς (καλό ειναι να δοκιμάσουμε λίγο για το αλάτι) και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Λαδώνουμε ενα ταψί και πασπαλίζουμε με την τελευταία κουταλιά απο το καλαμποκάλευρο. Στρώνουμε την ζύμη με τα χέρια μας, να καλύπτει και τα τοιχώματα. Τοποθετούμε το μείγμα στην ζύμη, το στρώνουμε και το πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψηνουμε για 40-50 λεπτά περίπου τοποθετώντας την πίτα στο κάτω ράφι του φούρνου.






Λίγα λόγια για την αγκινάρα και το καθάρισμα


Οι αγκινάρες είναι ενα θρεπτικό λαχανικό απο το οποίο ειναι βρώσιμα ή καρδιά του και τα τρυφερά του φύλλα. Αυτά τα τρυφερά μέρη του λαχανικού οξειδώνονται αμέσως όταν έρθουν σε επαφή με τον αέρα και μαυρίζουν. Γι αυτο και οταν τα καθαρίζουμε έχουμε δίπλα μας ένα κομμένο λεμόνι για να τις τρίβουμε οσο τις καθαρίζουμε.
Οι αγκινάρες εκτός απο τις φυτικές ίνες, είναι πλούσιες σε Νιασίνη, Μαγνήσιο, Φώσφορο, βιταμίνη C, δεν έχουν λίπος και κάνουν πολύ καλό στο συκώτι.


Καθάρισμα αγκινάρας






Κόβουμε το κοτσανάκι στο σημείο που αρχίζει να γίνεται τρυφερό


Κόβουμε την αγκινάρα περίπου στην μέση της με ένα καλό κοφτερό μαχαίρι 


Αφαιρούμε με ενα κουταλάκι το κέντρο του "λουλουδιού" της αγκινάρας πολύ καλά, προσέχοντας να αφαιρεθεί το χνούδι που υπάρχει στο κάτω μέρος.

Γυρίζουμε ανάποδα την αγκινάρα και αρχίζουμε να την καθαρίζουμε με το μαχαίρι, προσέχοντας να αφήσουμε ανέπαφη την καρδιά. Κρατάμε τα τρυφερά εσωτερικά φυλλαράκια.


Τρίβουμε αμέσως με λεμόνι




Επειδή είχα σχόλιο πως οι αγκινάρες μαυρίζουν τα χέρια, θα παρατηρήσετε ότι στην 3η φωτογραφία την πιάνω ακόμη με τα εξωτερικά της φύλλα και στην συνέχεια γυρνώντας την στον πάγκο, την κόβω με το μαχαίρι χωρίς να πολυπιάνω το τρυφερό κομμάτι της. όσο πιάνετε την αγγινάρα στο κομμάτι της που οξειδώνεται, τόσο θα μαυρίζει αυτή αλλά και τα χέρια σας..