Πλούσια Σπανακοτυρόπιτα

 

Μια λαχταριστή σπανακοτυρόπιτα φτιαγμένη με μπεσαμέλ.
 
Υλικά


1 πακέτο φύλλο κρούστας
5 κούπες baby σπανάκι φρέσκο μονο τα φύλλα
300 γρ φέτα σκληρή σε κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι γάλα
Ελαιόλαδο
αλάτι , πιπέρι


για την μπεσαμέλ


2 κουταλιές της σούπας αλέυρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 ½ νεροπότηρο ζεστό γάλα
1 αυγό
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο


Διαδικασία


Ξεκινάμε την γέμιση σοτάρωντας σε μέτρια προς δυνατη φωτιά το κρεμμύδι σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Μολις γυαλίσει ριχνουμε το σπανάκι (εγώ το βάζω ολόκληρο χωρίς να το κόψω αφού ειναι baby, αν πάρετε κανονικό σπανάκι τότε κοψτε το σε κομμάτια), ανακατευουμε και προσθέτουμε τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Αποσύρουμε απο την φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ξεκινάμε την μπεσαμέλ μας. Σε ενα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το βούτυρο με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθουν καλά αλλά όχι να κάψουν. Ριχνουμε το αλέυρι και το σοτάρουμε συνεχώς με ενα κουτάλι. Αν μαζευεται σε μπάλα το πατάμε και συνεχίζουμε να το σοτάρουμε μέχρι να χρυσίσει. Μολις χρυσίσει χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και ριχνουμε σε 2 δόσεις το ζεστό γάλα και ανακατευουμε συνεχώς με σύρμα. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ. Οταν αρχιζει να πήζει, την αφαιρούμε απο το μάτι, προσθέτουμε την παρμεζάνα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τέλος το αυγό ανακατευοντας ζωηρά για να μην κοψει.
Ριχνουμε μέσα στην μπεσαμέλ το μίγμα με το σπανάκι, προσθέτουμε την φέτα, ανακατεύουμε και ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα στο ταψί μας.
Λαδώνουμε με ελαιόλαδο πολύ καλά ενα ταψί και ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα μας λαδώνοντάς τα με πινέλο ενα ενα. Αν εχετε 10 φύλλα θα βάλετε 6 κάτω και 4 πάνω απο την γέμιση. 
Αφου τελειώσουμε κλείνουμε την πίτα διπλώνοντας σαν ρολό τις άκρες που περισσεύουν* , χαράσουμε σε κομμάτια την πίτα (να πάει το μαχαίρι μέχρι κάτω), την αλείφουμε με ενα χτυπημένο αυγό και ριχνουμε απο πάνω 1 φλιτζάνι γάλα σε θερμοκρασία δωματίου.
Ψηνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς για μία ώρα.


Καλοφάγωτη!


* Αν σας περισσέυει πολύ φύλλο στις άκρες τότε κοψτε το με ψαλίδι και μετά τυλίξτε αυτο που έμεινε σε ρολό για να κλείσει η πίτα


Λογάκια για την μπεσαμέλ.
Αν ακολουθήσετε τον τρόπο που σας περιγράφω αμφιβάλλω αν θα σας σβολιάσει... Αν όμως συμβεί αυτό, μπορείτε να σουρώσετε την μπεσαμέλ με ενα σουρωτήρι ωστε να την καθαρίσετε απο τους σβόλους αλευριού.