Αλμυρά κριτσίνια με τυρί

Αυτά τα εύκολα κριτσινάκια είναι τόσο νόστιμα που δεν θα μείνει ψίχουλο!





Υλικά


1 φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι ή και τα δυο!
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κουταλάκι μπεικιν πάουντερ
½ φλιτζάνι και 2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό.
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι (καλύτερα δοκιμάστε λίγο την ζύμη πριν το βάλετε)
½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
λίγο πιπεράκι
Για το πασπάλισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρό αλάτι, σουσάμι, τριμμένη παρμεζάνα..


Διαδικασία


Βάζουμε σε μπλέντερ (με λεπίδες) όλα τα στερεά υλικά (το μισό αλεύρι, μπεικιν, τυρί, πιπέρια) και ζητάμε από τον βοηθό μας να τα χτυπήσει καλά ;)…
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ξαναχτυπάμε μέχρι το μίγμα να μοιάζει σαν βρεγμένα πίτουρα.
Προσθέτουμε το παγωμένο νερό, ξαναχτυπάμε και αφαιρούμε την ζύμη από το μπλέντερ. Την μεταφέρουμε σε ένα μπολ και την δουλεύουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να βγει μια πολύ απαλή ζύμη. Καλό είναι να ξεκινήσουμε να την δουλεύουμε με λαδωμένα χέρια.
Όταν η ζύμη είναι απαλή, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ωρίτσα, σκεπασμένη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Την μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ξεκινάμε να την ανοίγουμε με έναν πλάστη ή ένα μπουκάλι. Δεν θέλουμε να γίνει το φύλλο πολύ ψιλό.
Κόβουμε την ζύμη σε τετράγωνα και μετά σε λωρίδες. Αν θέλουμε τις σχηματίζουμε σε μακριά κριτσίνια, εγώ επέλεξα να τα κάνω σαν σκουληκάκια..
Βάζουμε αντικολητικό χαρτί σε ένα ταψί και στρώνουμε τα κριτσίνια. Με ένα πινέλο, τα λαδώνουμε καλά με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το τυρί ή το σουσάμι ή το χοντρό αλάτι.
Ψήνουμε μέχρι να χρυσίσουν για 15-25 λεπτά και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Συντηρούνται σε κλειστό δοχείο για 3 μέρες!




Καλή επιτυχία!