Κυδώνι γλυκό κουταλιού



Υλικά



1 κιλό κυδώνια
800 γρ ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
3-4 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
1 λεμόνι βιολογικό την φλούδα του και τον χυμό του
½ λεμόνι για το ράντισμα των κυδωνιών.
Αμύγδαλο ολόκληρο χωρίς φλούδα, (δεν είχα και χρησιμοποίησα φιλέ)


Διαδικασία


Με ένα καλό μαχαίρι καθαρίζουμε τα κυδώνια, όπως καθαρίζουμε το μήλο, μόνο που θα σας ταλαιπωρήσουν λίγο γιατι είναι σκληρά. Κόβουμε την ψίχα του κυδωνιού σε μπαστουνάκια. Τα ραντίζουμε με το μισό λεμόνι για να μην μαυρίσουν αλλά και να μαυρίσουν λίγο μην ανησυχείτε,  θα ασπρίσουν μετά στην κατσαρόλα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά την ζάχαρη με το νερό και την φλούδα λεμονιού και την αρμπαρόριζα. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα κυδώνια, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε το γλυκό ξαφρίζοντας σταδιακά. Το σιρόπι θα έχει δέσει αν πάρουμε με ένα κουταλάκι και ρίξουμε μια σταγόνα  σε ένα ποτήρι κρύο νερό,  και γίνει  μπαλίτσα. Ένας άλλος τρόπος είναι να  ρίξουμε σε ένα πιατάκι λίγο  σιρόπι και να περιμένετε λίγο να κρυώσει για να δείτε αν είναι έτοιμο. (Έτσι κ αλλιώς το σιρόπι σφίγγει μόλις κρυώσει)
Στο τέλος ρίχνετε το χυμό λεμονιού, το αμύγδαλο και αφαιρούμε την αρμπαρόριζα.
Αν το χρώμα του γλυκού, σας φαίνεται πολύ άσπρο, τότε προσθέτετε νεράκι λίγο λίγο και ανακατεύετε – πάντα σε χαμηλή φωτιά – μέχρι να σκουρύνει το γλυκό.
Τέλος βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια, κλείνουμε με καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα.


Λίγα λογάκια για την αρμπαρόριζα


Ειναι ενα φυτό που το χρησιμοποιούμε σε αρκετές συνταγές, ειναι πολύ ανθεκτικό και τα φυλλα του μυρίζουν καταπληκτικά... Αν δεν έχετε αρμπαρόριζα, χρησιμοποιήστε μια βανίλια.


Φιλάκια