8/10/10

Μελωμένο χοιρινό κότσι στην γάστρα!

Καιρός να εγκαινιάσουμε τις γιορτινές συνταγές!


Μπορεί το Octoberfest να μην πολυγιορτάζεται στην Ελλάδα, παρολαυτα σας έφτιαξα μια συνταγή την οποία επιβάλλεται να συνοδέψετε με μια-δύο-τρεις  καλές μπύρες.

Η συνταγή είναι της καλυτερότερης Νένας Ισμυρνόγλου.



Υλικά

2 κότσια χοιρινά (Ζητήστε από τον χασάπη να μην είναι πολύ μεγάλα, να είναι περίπου στα 1200 - 1400 γραμμάρια με το κόκαλο)
4 κρεμμύδια ξερά σε φέτες
1 ποτήρι κρασί μέσα στο οποίο έχουμε βάλει και 1 κουταλιά της σούπας  Cointreau ή triple-sec ή λικέρ πορτοκαλιού
1 ποτήρι ζωμός λαχανικών
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στην μέση
4 φύλα Δάφνης
2 ξυλάκια κανέλας
8 καρφάκια γαρίφαλου
Την φλούδα από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας κορν-φλάουρ
Αλάτι πιπέρι


Για την σως επάλειψης


Χτυπάμε σε ένα ποτήρι,
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα ντιζόν
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απλή
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο


Διαδικασία


Μια μέρα πριν  ψήσουμε το κρέας, το βάζουμε σε λεκανίτσα με νερό (να το καλύπτει), με μια κουταλιά ξίδι, 2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι και το αφήνουμε στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, πλένουμε καλά το κρέας και το σκουπίζουμε.
Στρώνουμε στην γάστρα τα κρεμμύδια και τοποθετούμε τα κότσια είτε όρθια (δηλαδή με το κόκαλο επάνω, είτε κάπως πλάγια) Αραδιάζουμε στην γάστρα, τα σκόρδα, τις κανέλες, τα δαφνόφυλλα και την φλούδα λεμονιού.
Κάνουμε με το μαχαιράκι κάποιες μικρές σχισμές στο δέρμα ώστε να μπει μέσα από ένα γαριφαλάκι.
Περιχύνουμε με το κρασί και τον ζωμό. Αλείφουμε καλά το κρέας με την σως επάλειψης και ότι περισσέψει το περιχύνουμε στο κρέας.
Αλατοπιπερώνουμε καλά.
Κλείνουμε την γάστρα, τοποθετούμε το φαγητό στον φούρνο στην πιο κάτω θέση της σχάρας και ψήνουμε για ένα μισάωρο.
Μετά το μισάωρο χαμηλώνουμε τον φούρνο μας στους 160-170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες δυόμισι ώρες.
Μετά το πέρας του χρόνου, βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο και μεταφέρουμε το κρέας προσωρινά σε μια πιατέλα μέχρι να πάρουμε την σάλτσα του.
Πετάμε τις κανέλες, τις δάφνες και σουρώνουμε με ένα τρυπητό την σάλτσα της γάστρας σε ένα κατσαρολάκι. Κρατάμε μονο το ζουμί.
Επανατοποθετούμε το κρέας όρθιο στην γάστρα χωρίς καπάκι και ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς να ροδοκοκκινήσει! (Αυτό το βήμα μπορεί να γίνει ένα μισάωρο πριν σερβίρουμε)
Για την σάλτσα του ψητού, βάζουμε το κατσαρολάκιμε το ζουμί  σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα 1 κουταλιά της σούπας κορν-φλαουρ (διαλυμένη σε λίγο νερό) και ανακατεύουμε μέχρι να  δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.
Το κότσι σερβίρεται με mashed potatoes (πατημένες πατάτες ή πουρέ) και περιχύνεται με την σάλτσα του.
Ένα κότσι αντιστοιχεί σε 2-3 άτομα.


Cheers!!!

9 σχόλια:

  1. μπράβο Ερη το αγαπημένο μου φαγητό θα το κάνω σε 3 εβδομάδες όταν έρθει μεγάλος μου γίος απο Σουηδία μας αρέσει το κότσι παραπολύ, εγώ το κάνω με κόκα κόλλα γίνετε πολύ ωραίο, καραμελωμένο.
    θα δοκιμάσω το δικό σου,
    φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτική συνταγή, το φτιάξαμε σήμερα και ήταν πεντανόστιμο.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν δεν εχω Cointreau ή triple-sec ή λικέρ πορτοκαλιού τι να βαλω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/10/16, 4:03 π.μ.

      Οτι λικερ εχεις η 2 κ σουπας ζαχαρη

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος8/11/14, 11:36 π.μ.

    φανταστική συνταγή, εύγε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Poli mou aresi to blog sas, kai eho kane subscribe alla yia pion logo then xero then eho lavei oute ena
    post apo esas, mipos borite na thite yiati.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος29/12/16, 3:20 μ.μ.

    Καταπληκτικη συνταγή! Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!