Σεκέρ Παρέ

Γεια σου μάνα Ξάνθη!!!

Το πρώτο γλυκάκι που διάλεξα να μπει στο blog είναι ένα από τα αγαπημένα μου και πολύ συνηθισμένο
γλυκό στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, την Ξάνθη!
Το όνομα του γλυκού είναι τούρκικο και σημαίνει «Ζαχαρένιο κομμάτι».
Καλό είναι να το ετοιμάσετε την προηγούμενη μέρα από αυτή που υπολογίζετε να το σερβίρετε.
Ιδανικά σερβίρεται με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι ή μαστίχα.




Υλικά



Για το σιρόπι


5 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
Τον χυμό από ένα μεσαίο λεμόνι
1 κανέλα
Λίγες φλούδες από το λεμόνι (προσοχή το λεμόνι να είναι ακέρωτο)


Για την ζύμη


400 γρ αλεύρι
300 γρ σιμιγδάλι ψιλό
2 αυγά
180 γρ ζάχαρη άχνη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπεικιν πάουντερ.
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
250 γρ "καλό" βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
30 ξεφλουδισμένα ολόκληρα αμύγδαλα


Διαδικασία


Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά του, να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά (μετράμε τον χρόνο από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός).
Μετά το πέρας του χρόνου αφαιρούμε την κανέλα και τις φλούδες και βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ξεκινάμε την ζύμη χτυπώντας τα αυγά με την άχνη σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ για 5 λεπτά.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο, το αλάτι και το μπεικιν πάουντερ. Χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά.
(Αν δείτε το μίγμα να φαίνεται σαν κομμένο μην δώσετε σημασία μια χαρά είναι)
Σε ένα μεγάλο μπολ – τάπερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το σιμιγδάλι.


Ανακατεύουμε καλά,
Κάνουμε μια τρύπα στην μέση και ρίχνουμε μέσα το μίγμα από το μίξερ.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει συμπαγής αλλά λεία.
Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με ένα βρεγμένο πανί για 10 λεπτάκια.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο μας πάνω κάτω αντιστάσεις στους 180 βαθμούς.
Αφού περάσουν τα 10 λεπτά αρχίζουμε και κόβουμε κομμάτια από την ζύμη, τα κάνουμε μπαλάκια και τα πατάμε στην μέση για να μπεί το αμύγδαλο.
Μην τα κάνετε πολύ μεγάλα γιατι θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
Τοποθετούμε τα γλυκά είτε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα είτε σε αντικολητικό χαρτί.


Ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς.


Μόλις τα γλυκά είναι έτοιμα τα περιχύνουμε κουτάλα κουτάλα με το σιρόπι.
Κρύο το σιρόπι, καυτά τα γλυκά (Τα ξέρετε αυτά από τα μελομακάρονα).  Μη γελαστείτε και δεν βάλετε πολύ σιρόπι, βάλτε το όλο, μέχρι την
άλλη μέρα το πρωί θα το έχουν ρουφήξει.
Τα γλυκά πρέπει να μείνουν στο σιρόπι τουλάχιστον για 2 ώρες αλλά όπως προείπα είναι καλύτερα να σερβιριστούν την επόμενη.


Καλή επιτυχία!!


ΥΓ   Δεν είχα αμυγδαλα καθαρισμένα και χρησιμοποίησα φιλέ. Όταν πήγα να τα σιροπιάσω μου φύγαν όλα τα φιλέ από πάνω και τα ψάρευα..
     Στο τέλος έβαλα ωμά αμύγδαλα με την φλούδα που είχα στο συρτάρι… Θέλουν ολόκληρα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα.