Κακαβιά




 Υλικά

12 φρέσκα μύδια
6-8 φρέσκες γυαλιστερές ή άλλα στρείδια
1 - 2 διαφορετικά ψάρια για ψαρόσουπα 
10 γαρίδες καθαρισμένες
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 κλωνάρια σέλερι σε φέτες
2 καρότα σε φέτες
2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 κλαράκι θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
4-5 ίνες κρόκο Κοζάνης
1 λεμόνι
Αλάτι - Πιπέρι - Λίγη Ρίγανη

Διαδικασία

Κατά τον παραδοσιακό τρόπο δεν φτιάχνεται πρώτα ο ζωμός αλλά μπαίνουν όλα τα υλικά στην κατσαρόλα. Εαν θέλετε να φτιάξετε πρώτα τον ζωμό, φιλετάρετε τα ψάρια και ακολουθείτε την διαδικασία που περιγράφεται εδώ. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε περισσότερα λαχανικά για τον ζωμό όπως περιγράφεται.
Σε πρώτη φάση ετοιμάζουμε τα μύδια και θαλασσινά μας με τον ίδιο τρόπο που είδαμε στην Paella
Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το λάδι. Μόλις το λάδι ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, το σέλερι, τα καρότα, το θυμάρι και το δαφνόφυλλο. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις τα λαχανικά μας μαλακώσουν ελαφρώς προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε και πάλι να τον καβουρδίσουμε ελαφρώς στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε να εξατμιστεί το αλκοολ.
Προσθέτουμε τις πατάτες και αρκετό νερό για την σούπα. 

Φέρνουμε σε βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό.


 Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και οι πατάτες.
Αν θέλουμε προαιρετικά μπορούμε να κλείσουμε το ψάρι μέσα σε τούλι ή να το βάλουμε μέσα σε ενα σουρωτήρι του οποίου η κοιλότητα να βυθίζεται στην σούπα. Αυτο γίνεται για να αποφύγουμε τα κόκαλα μέσα στην σούπα. Όπως σας ανέφερα αν θέλετε να αποφύγετε 100% τα κοκαλα στην σούπα μπορείτε να ακολουθήσετε την διαδικασία να φτιάξετε πρώτα τον ζωμό και στην συνέχεια την σούπα.
Διαφορετικά προσθέτουμε τα ψάρια και τα κεφάλια στην σουπα προσέχοντας να μην βράζει δυνατά ή σούπα, δεν ανακατεύουμε πολύ και σιγοβράζουμε το ψάρι μέσα στην σούπα για 6-8 λεπτά (εξαρτάται το μέγεθος) μέχρι να μαγειρευτεί καλά το ψάρι. 
Οταν είναι έτοιμο το αφαιρούμε, το κρατάμε στην άκρη και το ξεκοκαλίζουμε.
Προσθέτουμε τα μύδια και κυδώνια, γυαλιστερές και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν. Πετάμε όσα δεν ανοίγουν και σερβίρουμε την σούπα με λεμόνια και ξεχωριστά στο διπλανό πιάτο το ψάρι φιλεταρισμένο πια και καθαρό από κόκαλα. 



Καλή Εβδομάδα! 
*******************************************
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα επισήμως!
Mάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης. Και σαν τύχει και θυμώσει, μες στο χιόνι θα μας χώσει.
Εμένα σίγουρα. Για εσάς κρατώ τις αμφιβολίες μου.
Μια Ελληνική πεντανόστιμη σουπίτσα σας έχω σήμερα, μια σούπα που η παράδοση την θέλει να φτιάχνεται απο τους ψαράδες πάνω στις ψαρόβαρκες χρησιμοποιώντας διάφορα ψάρια και θαλασσινά που δεν θα πουληθούν στην αγορά.
Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να φτιάξουμε την κακαβιά, σε κάθε περιοχή φτιάχνεται με διάφορες παραλλαγές ενώ δεν είναι καθόλου κακό να προσθέσουμε ότι νομίζουμε ότι θα ανυψώσει το έτσι κ αλλιώς καταπληκτικό αποτέλεσμα. 
Εγώ σήμερα σας δίνω μια κλασσική εκδοχή.