Ενθύμιον γεύσεων απο την Μικρά Ασία - Τσιμένι - Σουτζουκάκια Σμυρναίικα -






Λίγα βιβλία... πολυ λίγα βιβλία πήρα μαζι μου τον Μάρτιο που έφυγα απο την Ελλάδα.  
Μεταξυ άυτών, έφερα το "Ενθύμιον γεύσεων απο την Μικρά Ασία",   μια σχολική έκδοση του 3ου Λυκείου Νίκαιας της χρονιάς του 2003. 
Τα παιδιά μάζεψαν συνταγές απο τις γιαγιάδες τους και τις τύπωσαν σε αυτό το ενθύμιο. Ακριβώς αυτο ειναι το γεγονός που κάνει το βιβλίο ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Το γεγονός οτι οι συνταγές έρχονται γνήσιες μέσα απο πολλά "Μικρασιατικά" σπίτια. 
Η  Νίκαια έχει μεγάλο ποσοστό πληθυσμού με ρίζες Μικρασιατικές, μάλιστα στο κέντρο της συνοικίας επεκτείνονται ολόκληρα τετράγωνα απο σπίτια που κατασκευάστηκαν μετά την καταστροφή,  προσφυγικά διώροφα, με στέγες απο κεραμίδια και πλαϊνές εξωτερικές σκάλες, τα οποία δυστηχώς είναι πια ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα.
Στο "Ενθύμιον" που κατάφεραν να φτιάξουν τα παιδιά, υπάρχουν πολλές παραλλαγές ανα πιάτο, αναλόγως τον τόπο καταγωγής της κάθε οικογένειας. Υπάρχουν παραλλαγές για τα πιο διάσημα πιάτα της Μικρασιατικής κουζίνας, Ατζεμ πιλάφια, Κατιμέρια, Μαντί, Παστουρμαδόπιτες, Τζιεροσαρμάδες, Σουτζουκάκια Σμυρνέικα, και φυσικά δεν λείπουν τα γλυκά,  Αϊτάκια, Φοινίκια, Γιαουρτόπιτες, Ισλί, Κανταίφια, Σαραγλί, Χανουμ μπουρέκ, Κουλουράκια και τσουρέκια Σμυρνέικα.
 

Σκεφτόμουν λοιπόν απο καιρό να φτιάξω σουτζουκάκια Σμυρνέικα και σκέφτηκα να διαβάσω και να συγκρίνω όλες τις συνταγές απο αυτο το βιβλίο.




Tο κοινό σημείο όλων των συνταγών για σουτζουκάκια είναι οτι χρησιμοποιούν τσιμένι. Οταν λέω τσιμένι, δεν εννοώ το βότανο τριγωνέλλα αλλά μία πάστα, μια κρέμα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας χρησιμοποιώντας την τριγωνέλλα και διάφορα άλλα μπαχαρικά μαζί με λάδι. Την τριγωνέλλα (τήλι, μοσχοσίταρο, Fenugreek)  μπορείτε να την βρείτε στα μπαχαράδικα σε σπόρους και σκόνη.  Έχει και αυτή ευεργετικές ιδιότητες όπως τα περισσότερα μπαχαρικά.  

Τριγωνέλλα σε συμπυκνωμένη μορφή, την αλέθουμε

Τσιμένι

Ανακατεύουμε σε ενα μπολ, 3 φλιτζανάκια του Ελληνικού καφέ τριγωνέλλα τριμμένη με 1 φλιτζανάκι καυτερό κόκκινο πιπέρι σε σκόνη, 1 φλιτζάνι κύμινο τριμμένο, 1 κεφάλι σκόρδο λιωμένο και 1-2 κουταλιές της σούπας εξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Δουλεύουμε καλά τα υλικά ωστε να φτιάξουμε μια σχετικά σφιχτή κρέμα. Την κρατάμε στο ψυγείο υποθέτω και χρησιμοποιούμε κάθε φορά που είναι να μαγειρέψουμε κρέας.

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα

Καταρχήν να σας πώ οτι αυτη ειναι μια ελαφριά παραλλαγή του κλασσικού πιάτου, αφου επέλεξα να κρατήσω "ζωντανή" την σάλτσα μη λιώνοντας τις ντομάτες, να μην αλευρώσω και να μην τηγανίσω τα σουτζουκάκια..

Υλικά

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 - 2 κουταλιές της σούπας τσιμένι
4 φέτες ψωμί βουτηγμένο σε κόκκινο κρασί
1 αβγό
Αλάτι πιπέρι

Για την σάλτσα



3 ώριμες ντομάτες σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
πολύ λίγη κανέλα τριμμένη, μια τσιμπιά
Αλάτι - Πιπέρι



Διαδικασία
Στίβουμε το ψωμί απο το κρασί και ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά , πλάθουμε σουτζουκάκια και τα ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς 10 λεπτά απο την μια πλευρά και 10 απο την άλλη.
 

Για την σάλτσα
Σoτάρουμε το κρεμμύδι και όταν πάρει χρώμα ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, ριχνουμε την κανέλα και σιγοβράζουμε. Μετά απο 10 λεπτά μεταφέρουμε τα σουτζουκάκια μέσα στην σάλτσα και σιγοβράζουμε περίπου άλλα 10 λεπτά.

Σερβίρουμε με χιονάτο ρυζάκι.

Καλή Ορεξη!