Γεμιστά μπιφτεκια πάνω σε τηγανίτες πατάτας στον φούρνο!



Εντυπωσιακό, παιχνιδιάρικο, νόστιμο και θρεπτικό φαγάκι!

Υλικά


Για τα μπιφτέκια


500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
3-4 κύβους κατεψυγμένο σπανάκι  ή 300 - 400 γρ φρέσκο

1 ντομάτα  στον τρίφτη
1 κουταλιά της σούπας κοφτή ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2 κουταλιές της σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κόλιανδρο τριμμένο (μπαχαρικό)
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
100 γρ κεφαλογραβιέρα κομμένη σε λεπτά κυβάκια
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι


Για τις τηγανίτες πατάτας


4-5 μέτριες πατάτες 
1 κρεμμύδι στον τρίφτη
2 κουταλιές της σούπας μαιντανό
1 αβγό
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 λεμόνι (τον χυμό του)

Αλάτι πιπέρι

Διαδικασία
 

Μπιφτέκια.

Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι βάζουμε τους κύβους σε κρύο νερό και τους αφηνουμε να ξεπαγώσουν. Οταν ξεπαγώσει το στύβουμε με τα χέρια και το ψιλοκόβουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο τότε το πλένουμε, αφαιρουμε τα κοτσάνια και το ζεματάμε σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε.
Σοτάρουμε σε ενα τηγανάκι το κρεμμύδι με το σκόρδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τον μαιντανό, τα μπαχαρικά μας εκτός απο την ρίγανη και ανακατευουμε να βγούν τα αρώματα τους για 3-5 λεπτά. Αποσυρουμε απο την φωτιά και αφηνουμε στην άκρη να κρυώσουν. 

Βάζουμε σε ενα μπολ τον κιμά, και προσθέτουμε μέσα όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια εκτός απο το τυρί. Ζυμώνουμε τον κιμά μέχρι να έχουμε ενα αφράτο και αρκετά υγρό μείγμα. Τον σκεπάζουμε με μεμβράνη και τον αφηνουμε αν ειναι δυνατον για μισή με μια ώρα στο ψυγείο (δεν ειναι υποχρεωτικό). Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω.
Παίρνουμε μπαλίτσες απο τον κιμά, τις πλαταίνουμε στην παλάμη μας και τοποθετούμε την κεφαλογραβιέρα. Την διπλώνουμε με τον κιμά και πλάθουμε στρογγυλά μπιφτεκάκια με τα χέρια μας. Τα πλαταίνουμε ελαφρώς και τα τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. 
Ψηνουμε τα μπιφτεκάκια για 35 λεπτά, βγάζοντάς τα στα 20 λεπτά για να τους γυρίσουμε πλευρά.



Τηγανίτες πατάτας στον φούρνο

Καθαρίζουμε τις πατάτες απο την φλούδα, τις πλένουμε και τις τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.

Τις βάζουμε σε μπολ και τις περιχύνουμε με τον χυμό απο ενα λεμόνι. Τις ανακατεύουμε και τις στιβουμε καλά με τα χέρια να φυγουν τα υγρά τους (επιμένετε σε αυτο το σημείο, να φυγουν οσο το δυνατόν περισσότερα υγρά). 
Προσθέτουμε το λιωμένο κρεμμύδι, τον μαιντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατευουμε καλά. Χτυπάμε το αυγό σε ενα μπολάκι και το ριχνουμε στις πατάτες. Ανακατευουμε και πάλι καλά. Τέλος πασπαλίζουμε με το αλευρι και ανακατευουμε καλά για τελευταία φορά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω.
Με ενα φλιτζανάκι ή ενα κουτάλι παίρνουμε μια μπάλα απο το μείγμα και την βάζουμε σε ταψάκι σε αντικολλητικό χαρτί (οπωσδήποτε αντικολλητικό χάρτι).  Την πατάμε απο πάνω και την πλαταίνουμε. Συνεχίζουμε και με τις υπόλοιπες τηγανίτες.  Ραντιζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψηνουμε για 30 λεπτά. 20 λεπτά απο την μία πλευρά και 10 λεπτά απο την άλλη. Δείτε τον τον χρόνο, θέλουμε να ροδοκοκκινήσουν..


Καλή επιτυχία!



Λογάκια
Μπορείτε να βάλετε και άλλα λαχανικά στις τηγανίτες, κολοκυθάκι, καρότο κτλπ

Την ιδέα της συνταγής καθώς και το στήσιμό της την πήρα απο το Olive του Ηλία Μαμαλάκη, τευχος Φεβρουαρίου 2008.